Friday, May 26, 2017

Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi Marin) Part 2

Hai readers :))

Mlm ni trgerak hati untuk mengupdate blog yg hmpir bersawang ni. Melarikan otak sekejap dri berfikir utk nk siapkan assignment NGO utk kelas marine verterbrate tu hmm.. 

Actually, baru tdi i got new dm from adik lepasan matrik yg nk tnye tntg biology marine, and i guess i should write new post about this utk mmbantu adik adik yg berminat dngn course yg tertera di atas ~~ Sbb mmg rmai yg email and dm dkat facebook twitter and ada jugak trsesat prgi dm dkat ig nk tanya psal course biology marine ni kan ? ahahahaha okay okaay, so meh lah akak coretkan soalan soalan common adik adik yg dh dm akak tuu.

Sblom ni mmg busy sngt tak smpt nk update blog, tu pun bnyk post post yg terbengkalai tak smpt nak siapkan dan semestinya takleh nk post lah. So sementelah rehat kejap dekat rumah ni, so aku dpt update lah.

Hrini aku just share soalan soalan serta pndapat yg common yg aku dpt bila adik adik tuu dm aku. Scroll ~~

Overall tntg course ni (Biology Marine)

Biology marine atau nickname dia bg plajar plajar umt adlh biom. Biom ni mrupakan anak kepada course major Sains Samudera (lecturer saya bgtau) msti korang pun prngh nmpk course sains samudera tu waktu nak isi upu kaan, tpi msti rmai lgi suka biom kaan ? kan ? hehehehe. Biom ni course yg bagus utk org org yg tak suka fizik mcm saya. why i said that ? sbb course ni mainly dia biology lah kaan. well, kita tetap akan belajar basic sains samudera which subjek dia adlh Pengenalan kepada Sains Samudera waktu di Sem 1 tpi sperti namanya, kita dak dak biom hanya akan blajar basic sahaja. basic basic pun ermm haru biru jugak result aku hritu utk subjek ni ahahaha. And so, utk korang lebih rasa gambaran biom ni korang boleh bukak facebook korang and search Diari Kampus Biologi Marin. like fanpage kami dan awk awk semua boleh scroll aktiviti aktivit kami sbgai warga biology marine umt :)) Like tauu fanpage tuu klau awk awk smua minat nk apply course biology marine ni.

First time dngr tntg course ni

LOL statement ni pun aku prnh kluarkan dri mulut sndiri. first time kaaan dngr, tu pun satu course ni jer yg ada kaan ? Aku dlu pun apply course ni sbb ada biology dkat depan tuu haa. just because of that AHAHAH. Memang course ni tak rmai org tau. Org biasanya tau pun bila nak apply UPU lah kaan, ternampak course ni bila duk scroll scroll list course di upu kaan. Samalah dik non oii, aku pun macamtu lah hritu. Sbbtu aku buat first post hritu tntg course ni, senang bakal bakal junior nk tanya soalan klau ada pape yg musykil di hati. Sbb hritu pun aku mcm trcari cari jugak maklumat tntg course ni tpi maklumat yg ada sngt sedikit. And sbbtu jugaklah Dr Uzair wujudkan team utk fanpage Diari Kampus Biologi Marin tuu, memudahkan bakal bakal warga biologi marin untuk mengetahui dengan lebih mndalam tntg course ni. Sekali lgi, jngn lupa like fanpage Diari Kampus Biologi Marin :)) 

Nak apply course ni kena pandai berenang dlu ke ?

Ni pun sngtlah common question dri adik adik tuu...
Well,, percayalah korang tak perlu pndai berenang utk apply course ni, tpi klau korang dh ada kepakaran tuu itukan satu bonus buat korang. Tapi bagi yg tak pandai, jngn risau, korang akan diajar berenang bila korang dah pun join biology marine punya course. 

Orang pakai spek mata (glasses) boleh apply tak ?

Boleh adik, boleh sngtt. Rmai jer kwn sekelas akak bermata empat dik. Jangan risau :)) 

Kita nak belajar berenang dekat mana ? kena bayar tak ?

Buat yg belum tau, actually UMT ada fasiliti utk kolam renang. say yeayy. Fasiliti tuu sngt lengkap, ada track kolam mcm olimpik tuu and ada jugak kolam 8 metre dlm utk diving tuu kaan. so kita biasa akan blajar dkat kolam umt which is FREE and very near to our hostel. Biasanya akak and abg senior jer yg ajarkan. Mybe klau utk batch baru 2017/2018 mungkin abg and akak akak dri kelas aku yg akan ajar hahahaha, aku mmg tak ahh, kaki itik hmm xD HAHAHAH tpi korang kena prepare beli baju renang lahh. Biasanya ada jual dkat Paya Bunga Square di bandar kuala terengganu. 

Course ni best tak ?

Bagi aku lah, mmg lah best kan. Kita kena menanam minat utk apa yg kita lakukan, and aku tak perlu memaksa utk meminati course ni. Bagi aku course ni sngt interesting dan bnyk benda baru yg kita boleh belajar. Kalau yg minat aktiviti luar tuu mmg disyorkan lah join course ni. Tapi berwaspada lah bg yg syangkan kulit putih korang tu, belilah topi,kain,mask utk melindungi kulit putih korang. Sbb course ni sngt bnyk mlibatkan aktiviti dkat luar kelas berpanas terik ditimpa angin bayu laut bla bla bla.

Kita memang kena sentuh haiwan ke ? Saya geli sikit dngn haiwan haiwan ni

HAHAHAH, kena sentuh ke hah. Kena lah kut, Kena bedah, Hritu budak kelas kami bedah jerung haaa, bedah ikan pari, bedah ikan tilapia. Pegang lintah,ketam bla bla bla yg telah diawet. Takde apa sngt pun, sbb benda dh diawet tpi geli tuu tetap ada cuma kita act biasa jer. Seronok tauu, kita boleh tngok mcm mcm jenis species haiwan yg mybe first time kita dngr dpn mata kita sndiri. Mana ada org dpt peluang mcmtu sesenang jer.

Yuran ?

Yuran utk course ni mybe brpatutan kut berbanding course lain. Entahlah aku pun tak pasti sangat hahahah. Tapi yuran setiap sem utk course ni RM1927 (cmpur yuran asrama) tpi utk korang yg first year, first sem kena byr mahal sikit sbb kena byr utk yuran pndftaran. 

duit ptptn cukup ke tak ?

Org yg ambik PTPTN senang sikit, sbb yuran akan trus tolak guna duit PTPTN, baki selebihnya mungkin ckup klau awak berjimat cermat. Biasalah itu sangat common kaaan. Siapa berjimat, ckuplah duit dia. 

Rakan sekelas akak best tak ?

Bolehlah. Rakan rakan sekelas akak agak havoc dan bising hahaha, Hyperactive. Lagi lgi klau classmate lelaki. Diorang punya hyperactive tuu smpai tahap tak malu dh nk tonjolkan diri dkat dpn. And akak mmg bangga dpt sekelas dngn rmai kwn kwn yg otak kreatif. Kawan kawan sekelas agak mmg kreatif orgnya. Pensyarah kami pun ckp mcmtu. Klau bab presentation, klau budak kelas lain smpai dr kena sbut nama, klau budak kelas akak, dorang yg volunteer haa, berebut rebut nk buat presentation dluu. terkejut akak first time, mcm culture shock jugaklah mula mula tu. Tapi lama lama mcm dh biasa dah dengan dorang punya slumber tuu.

Peluang pekerjaan utk course ni ?

Macam macam dik oii, Boleh jdi pakar biologi, cikgu biologi, lecturer, boleh kerja di bawah NGO, boleh jdi scientist, marine biologist, aktivis utk marine organisms. and bnyk lagilah yg kita akan discover pluang pluang pkerjaan tu bila join course ni.

Okaay, rasanya sampai situ sahaja perkongsian aku utk malam ni. Korang yg ada apa apa soalan jngn malu jngn segan nk drop komen dkat bwh ni or nk personal boleh dm dkat my personal acc. DKat shoutbox comel dkat sebelah ni pun boleh drop soalan jugak. 

Twitter : @ashadeerlight
Ig          : @sha_deerlight
email : ashaashahira@gmail.com
Facebook : Asha Shahira :))


p/s : doakan saya supaya dpt buat yg terbaik utk final exam semester dua :)) and i wsih you guys goodluck to for your UPU.

Dekat bawah ni, saya share sedikit gmbr gmbr budak budak biology marine first year utk batch 2016/2017 :)) Kami dah nak final exam, doakan kami :))


ni gmbr waktu join aktiviti penanaman bakau bwh WWF

Last kelas microbiology waktu sem 1

Orientasi course waktu sem 1

Gambar yg join gmbr kelas terbaik, tapi tak menang sbb last last minute ada kelas lain compete dri segi like. Tapi bg aku gmbr kami lagi awesome kaann

gambar ni waktu kami menang dpt juara fakulti terbaik :))





Thursday, February 9, 2017

Hwarang : The Beginning

Hai semuaa :)) Mlm ni trase idea utk menaip dtg. Itupun selepas penuh beremosi tngok drama Hwarang (kdrama) tdii. So, korang boleh tahu lah kan tntg apa entri aku mlm ni kaan.

Image result for hwarang

Drama Hwarang nii mmg begitu menarik minat aku lately nii. Aku lupa pulak drama ni gantikan drama apa. Tpi, drama ni ditayangkan di KBS2 channel 391/392 Astro. Aku pun mse first first tngok tuu xtau drama ni siapa pelakonnya. Siapa hero siapa heroin sbb mse mula mula tuu xde minat lagi nak tngok drama ni. Well, mse trailer/teaser drama ni kluar wktu tu aku bru hbis layan drama Scarlet Heart dngn drama Love in The Moonlight yg kedua-duanya bergenre history. So, takut timbul bosan lah tngok drama genre sama so aku mcm buat tak layan jer drama ni. Kesian drama nii hahahaha.

Lpstu, wktu tayang tuu aku cuma dwnload jer dan akan tngok nnti. Tapi, lps dh tayang dua episod kwn aku bgtau yg kwangsoo jdi cameo utk ep 1 dan ep 2 drama ni. Rasa mcm excited lah nk tngok kwangsoo kaaan. So, aku pun tngoklah. Then, trkejut gilaa, actor, actress adlh org yg aku kenal ! Hero, Park Seo Joon yg aku follow since drama Kill Me Heal Me, si Hyungsik ZEA yg aku minat dri drama High Society dan jugaa heroin yg tak mungkin aku tak kenal, Go Ara. Ada Choi Minho dri SHINee, V from BTS perghhhhhh tak tau lah nk ckp apaa dngn barisan pelakon Hwarang yg sngt wonderful. Then layan dan faham jalan cerita, NOW ! dh episod 16 lgi 4 episod dh nk hbis. Tdi, aku beremosi gilaa tngokkk. Dan rasa brbangga dngn Hwarangku yg trcintaa. Rasa kesian dngn Ji Dwi si raja yg tidak bertakhta dan si Seon Woo yg hidupnya tak prnh aman sejak kecil.

Image result for hwarang

Well, tak nak ckp bnyk, i'll just go through the synopsis. Sinopsis yg lahir dari hati yg tulus hehehehehe. Sinopsis yang tak official lahir dari hati peminat drama ni. Akulah tuu hohoho.

Hwarang, kumpulan lelaki lelaki muda yg tampan,hensem yg juga lahir dari keluarga yg berkedudukan pada zaman King Jinheung. Hwarang di create oleh si Ratu yg cuba utk mlindungi takhta yg spatutnya diduduki oleh anak lelakinya, Sam Mek Jong yg juga merupakang King Jinheung, raja kerajaan Silla. Pada zaman tu ada 3 buah kerajaan yg trpecah iaitu Silla,Baekje dan Goguryeo klau tak silap. Drama ni lebih berkisarkan kpd kerajaan Silla yg ketika itu ketiadaan raja dan diperintah oleh si Ratu. Drama ni bermula dngn kisah si hero brsama shabatnya, Mak Moon (kwangsoo) dalam usaha mencari keluarga Mak Moon yg tinggal di capital city of Silla, tpi mereka berdua, Mak Moon dan Gaesae (Bird-dog) yg digelar peasant tidak dapat masuk sewenang-wenangnya dlm capital city of Silla. Drama ini juga memperkenalkan watak watak pembantu sperti watak Choi Min Ho, watak Go Ara si kaki pencerita, watak watak jahat serta watak si lelaki yg dikatakan merupakan raja Silla yg sedang bersembunyi (Hyungsik)

Hyungsik dlm drama ni dikatakan merupakan anak kepada permaisuri dan spatutnya merupakan King of Silla. Dia adalah the faceless king yg tidak mampu mengakui bahawa dia adalah raja atas arahan ibunya yang merupakan pemerintah Silla pada waktu itu. si Ratu masih tidak mempercayai akan keupayaan anaknya sendiri utk menerima takhta kerjaan Silla, maka baginda tak turun takhta.

Masalahnya, ada rmai yg aim utk mndapatkan takhta kerajaan Silla itu dan cuba mncari the faceless king demi utk mmbunuhnya dan menjadi the new king. Maka, kerana itu si ratu cuba utk create anjing royal family dlm bahasa kasar iaitu Hwarang. Baginda memaksa ank ank kepada keluarga keluarga berkedudukan di Silla waktu itu utk menerima jawatan itu bagi mengcontrol kuasa keluarga keluarga trsebut. The faceless king (hyungsik) cuba utk mnyertai Hwarang dngn mnyamar dan mnukar nama kpd Ji Dwi.

Si hero pula (Park Seo Joon) telah kematian shabat karibnya. Dia telah brtemu dngn ayah kepada sahabatnya, dan lelaki itu menawarkannya utk menerima identiti anak lelakinya yang telah tiada itu. Ayah Mak Moon, Master Ahn Ji merupakan tabib (doktor) yg trkenal di zaman Silla yg snggup memberikan khidmat tanpa mengutip wang bayaran. Dia juga mempunyai anak perempuan (Go Ara) yg juga mengikut jejak langkah mnjadi tabib.

Di prtengahan cerita Go Ara dan Sunwoo (park Seo joon) telah jatuh cinta antara satu sama lain. Sunwoo telah mnyertai Hwarang, manakala Go Ara mnjadi tabib di Hwarang. Ji Dwi pula mula jatuh suka pada Go Ara.

Banyak lagi kisah yg berkisar dalam drama ni sprti kisah prsahabatan anak anak muda. Kisah kekeluargaan. Kisah adik dan abang, Kisah pengorbanan.

Aku sngt syorkan drama ni utk korang tngok. Sngt best, sngt bnyk moral value yg ada dlm drama ni. Drama penuh emosi tapi tetap trselit unsur lawak jenaka antara watak watak dlm drama ni.

Besttt sngttt kooorangg !!! so, sperti biasa, i nk blanje gmbr gmbr dlm drama Hwarang utk koraaang.

Image result for hwarang : the beginning
kwangsooo (cameo)

Image result for hwarang : the beginning
i love them 

Image result for hwarang : the beginning
hwarang ~~~

Image result for hwarang : the beginning
blanje gmbr ji dwi ngn ah ro lahh

Image result for kdrama hwarang

Image result for ban ryu hwarang
jejaka yg hensem dan baik dan aku kesian sbb dia ada ayah yg teruk

Ban ryuuuu ❤

Image result for ban ryu hwarang
roommate of hwarang

Image result for ban ryu hwarang
gf sun woo dan gf ban ryu

Image result for ban ryu hwarang

Image result for ban ryu hwarang
sukaa dorang, slalu gaduh tpi kadang kadang jdi kwn

Image result for ban ryu hwarang
tak lupa jugak kpd uri Taehyung !!!

Image result for hwarang

Image result for hwarang
merekaaaa ❤❤

Image result for hwarang
comel 

okaaayyy that's all from me :)))

Hope u like this entryyy ^^


Saturday, February 4, 2017

Dunia kdrama kuuu ~ [LATEST]

Heyaaa uolsss. I hope you have a great mood today like i am :))

Hmm, aku xtau sama ada korang tau ataupun takk, walaupun korang tak tanya tpi aku tetap nk bgtauu. Ikutku blogkuu kaan ? hehehehe. Sebelum music kpop, sudah smestinya what i fav so much is korean drama ! Watching kdrama and learn the korean words in those drama well it is what i have been doing since 2011.

Tahun 2016/2017 mnyaksikan bnyknyer drama drama hot korea yg bukan shaja hot di Korea tpi di SELURUH DUNIA ! tak keterlaluan utk aku katakan mcmtuu kaan ? so, malas nk ckp bnyk, jadi untuk entry kali ini, aku nak listkan beberapa drama latest yg telahpun ku tonton ataupun sedang ditonton atau bakal ditonton.

Goblin
Image result for Goblin kdrama

A very great drama of course ! Drama ni baru jer tamat dua minggu lalu... aku berminat utk tonton drama ni mstilah sbb Lee Dong Wook yg aku sngt adore tuuu. Yg gentleman sama mcm Kim Jong Kook. Dan aku dngr jugak Gong Yoo hero filem Train To Busan ialah hero drama ni. dan heroin Cheese in The Trap yg drama yg juga sngt awesome bg akuu ~~ para barisan pelakon yg trkenal ni sudah pstinya mmbuat smngat aku utk mnonton berkobar kobar. Malah drama ni sebelum ditayangkan lagi sudah disebut sebut oleh oara peminat kdrama.

Berkisar mengenai seorang panglima perang yg hebat pda zaman joseon 900 tahun dahulu yang telah menjadi Goblin atau mahkluk yang tidak mati selagi pedang di jantungnya tidak dapat dicabut. Ketika di latest world, dia brtemu dngn seorang remaja perempuan yg masih brsekolah yg mengaku dirinya berupakan the goblin's bride. Remaja itu dapat melihat hantu atau roh gara gara tanda lahir yg ada di belakang badannya. Remaja perempuan itu merupakan roh yg hilang yg dicari oleh si malaikat maut/ the grim reaper lakonan lee dongwook. Sebenarnya remaja itu tidak dapat lahir ke dunia spatutnya kerana ibunya spatutnya meninggal sebelum smpt melahirkannya. Namun, si goblin lakonan Gong Yoo telah menyelamatkan ibu si remaja berkenaan dan remaja trsebut, dapat lahir. 

Drama ni sngt menyayat hati, tapi ada unsur jenaka yg sngt happening, prsahabatan dan bnyk lagi lah nilai dalam nii hehehehe. Boleh lah korang nak tonton drama nii bila bila nnti. 

Image result for Goblin kdrama
The Goblin and the Goblin's bride 

Image result for Goblin kdrama
The crazy goblin, and the funny grim reaper >,< !!

The Legend of The Blue Sea

Image result for the legend of the blue sea


This drama ! lagi satu drama yg sngt wahh aku sngt berpuas hati. Dari segi plot serta endingnyaaaa. Biasanya klau drama korea, bg aku yg flop adalah endingnya, tpi utk ending legend of the blue sea bg aku wow jugak sme mcm goblin. 

Drama psal duyung msti kita dh bosan tngok dh kaaan. Dh faham sngt fairy tales psal duyung yg jatuh cinta dngn manusia dan naik ke darat then jatuh cinta then trpksa mngorbankan diri whatsoever. Well, drama ni pun mngambil ciri yg sama, seekor ehh ke seorang duyung yg jatuh cinta pda sorang manusia yg akhirnya mmbawa dia ke daratan. Dlm drama ni juga ada both zaman dahulu kala serta zaman moden. Di mana drama ni cuba memperketengahkan, kelahiran semula mcm drama goblin jugak di mana duyung yg sama suatu ketika dahulu prnh mncintai manusia yg sama pda zaman dahulu dan dilahirkan semula pada zaman moden dan mengulangi kisah dahulu. Bnyk unsur jenaka tntg si duyung yg sngt lah lawak tuu, dan si hensem lee min ho yg snggup melayani kerenah si duyung. Dalam pada masa yg sama si hero mngalami msalah keluarga, di mana ibunya menghilang, dan dia melarikan diri dari rumah kerana bapanya brkhahwin lain dan mmpunyai seorang anak lelaki yg lebih tua usianya dri dirinyaa. wahh bnyk plot gak drama ni dan ada unsur jenayah spt bunuh. 

Image result for the legend of the blue sea

ouch a kiss ~~

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Drama ni sngt relaxing, brbding drama lain yg penuh dngn plot mnyedihkan dan unsur yg agak deep. Drama tntg kehidupan seorang gadis yg menceburkan diri dalam bidang sukan angkat berat yg dipandang rendah oleh orang lain. Namun, mengetepikan pndangan orang lain, Kim Bok Joo, mrupakan seorang gadis yg happy go lucky dan sngt penyayang. Konflik brmula apabila dia telah mnyukai seorang pakar diet dan akhirnya dia telah membuat keputusan utk mnyertai program diet. Dia juga telah berbohong dngn mngatakan bhawa dia merupakan seorang pelajar seni muzik kepada doktor trsebut. Rupa rupanya doktor pakar diet itu merupakan abang angkat kepada kawan lelakinya di universiti sukan tempat dia belajar. Jong hyun, seorang atlet renang dngn sedaya upaya menolong bokjoo utk memikat abgnya, sehingga pada satu tahap, dia mnyedari bahawa dia juga menyukai sahabatnya itu. Drama ni bnyk brkisar kekeluargaan, persahabatan dan kisah prcintaan seorang remaja yg tidaklah terlampau cantik ketika di universiti, 

Korang memang digalakkan utk menonton drama kisah cinta atlet sukan ini yg sangat comel, mampu membuatkan korang trsenyum sndiri dan brharap korang adalah the lucky fairy Kim Bok Joo ^^

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

ahhhhh i'm so in love with this couple ^^

Oh My Geum Bi

Image result for oh my geum bi

Deep sad drama mngisahkan tntg seorang kanak kanak prempuan brnama Yoo Geum Bi yg menghidapi pnyakit yg jarang dihidapi org lain Pick-man diseasee di mana lemak menyaluti bahagian otak pesakit. Geumbi pada awalanya tinggal bersama seorang makcik namun, setelah makciknya mengetahui tntg pnyakit yg dihidapi geumbi, makcik mnyuruh geum bi utk tinggal dngn seorang lelaki yg diberitahu sbgai ayahnya. Ayahnya pula seorang bekas banduan yang kuat menipu duit orang. Sejak tinggal bersama geum bi, ayahnya mula berubah secara perlahan dan akhirnya begitu mnyayangi geum bi. Konflik adlh apabila Geum bi mula sakit teruk.

Klau korang suka drama tntg kanak kanak comel yg tidak brnasib baik ? dan kisah comel antara anak dan bapa, so this drama is very RECOMMENDED !!!!


p/s : drama akan diupdate lgi. wait and see yaaa :))