Friday, July 6, 2018

Sometime, we need time alone...

Hai, Assalamualaikum :)

Tadi, tengah duduk senyap termenung pandang dinding, tiba tiba aku rasa nak meluahkan isi hati. Isi hati seorang manusia normal yg ada psang surut dalam kehidupan. Orang kenal aku as a happy go lucky person, riang tersenyum setiap masa. Adakala saat penuh sesak masalah di kepala aku tetap cuba untuk tersenyum menyembunyikan segala apa yg menyerabutkan fikiran.

Tapi adakala, aku rasa nak duduk sorang pandang alam dan menangis. Cuba untuk melepaskan sesak di fikiran. Aku memang perahsia, banyak menyembunyikan perasaan di jiwa. Diam memendam sendiri berharap sekeliling dapat membantu aku melupakan segala tanpa mereka tau apa ada di jiwa dan minda. (Geli pulak ayat macam tu hmm)

Bukan nak bermadah pujanga dekat sini, cuma nak meluah. Mesti ramai fikir aku ni bahagia tak ada masalah yg wujud. Hidup sentiasa lapang dan ceria. Nonsense. Manusia mana jer dalam dunia ni tanpa masalah dan ujian kan...

Nak meluah tapi tak tahu nak meluah pada siapa. Nak berkongsi tapi rasa macam tak sesuai nak berkongsi kisah sedih dengan sesiapa. Then, bila tak tahu nak rasa apa. aku saje saje bukak pinterest. Aku suka baca quotes dlm pinterest and i found one that aku rasa nak share dengan pembaca blog ni.

  
So, aku rasa walaupun sedih, bagi aku lah, better cuba lupakan kesedihan tu. Jangan terlampau lama berada dalam mood down. Bukan nak suruh lari dari masalah, tapi mari kita cuba untuk bangun dan solvekan masalah yg dihadapi. Aku pun memang suka acah fake smile and fake laugh waktu sedih, sometime its bring me energy. Energy to move on in life. Tak selamanya kita akan bersedih, tak selamanya hujan kan, pasti akan munculnya mentari dan pelangi dalam kehidupan.

Mari sama sama bangkit :))
Keep smiling
Bye.

Tuesday, June 26, 2018

Will change this blog layout

Holla everyone. Good morning !

So today, i just reviewing my blog after lama sangat tinggalkan ia bersawang tanpa dijaga. Quite busy with my life but now i am having my semester break so i think that i should change my blog face ! it's been a long time since im using this old face and i think now is the time. Tapi, tak tahu lagilah bila haritu but yeah this cuti semester lah. I have 2 bulan lagi kut cuti utk continue jdi student marine biology for the last year ! It's gonna be a though year for me next semester !

I just open this blog tadi, sbb smlm and 2 hari sebelum ni saya dapat bnyk dm and pm from instagram and twitter asking for help about my current course with is BiologyMarine. So, tdi saya baru dpt check lah semua yg dm and pm dkat my social media account. Saya akan reply slow slow okaay. jangan risau. Sbb dalam minggu ni saya busy sikit uruskan tntg my final year project for next semester. Nak kena tngok sampling site, check my preference study wujud ke dkat sampling site tu. then smlm baru balik dari terengganu hantar my second brother yg Alhamdulillah dapat tawaran masuk ke IPG Kampus Dato Razali Ismail di Batu Rakit, Terengganu. Ya, a bit near jaraknya dngn UMT. Harini barulah lapang sedikit tu pun pagi tadi kalut juga menggoreng keropok lekor yg dibeli dkat Terengganu smlm utk papa and ibu bawak jamu kawan kawan sekerja (cikgu-cikgu di sekolah masing-masing).

So, nanti bila hidup dah tenang sikit maybe lepas saya present proposal fyp this coming July baru saya buat lah major change tu this blog yang saya sayang gila ni.

p/s : so, i will change the layout but dont know when...

Till then, Bye :))

Thursday, December 21, 2017

Study week on sem 3

Holaaaa ^^

Long time no see, long time not updating anything yeah. So dpt masa trluang SIKIT ni nk update lah jgak kaan. Lagipun sbb skrg sis dkat rumah so, let's get started !

Basically i am very very busy with my life. Semester 3 is so freaking awfully damn BUSY PACK ! I'm tired but at the same time enjoying everything that i have done. Skrg ni aku dekat rumah, having a little break after week 14 which is the last week for this semester. Gonna sit for final exam in another 10 days if im not wrong. My first paper will be on the last day of 2017, 31st December 2017.

Nak balik ni pun kemain cari ruang. Sbb i think dh lama tak balik rumah. sejak bulan 10 hari tu. ceh lama laa tu kaan. I sbgai manusia yg cpt emotional klau tringat family dkat rmah hmm mmg terok lah jwbnya emosi klau diserabutkan dngn bnyk kerja. So i choose to be at home.

Haih, jangan ingt takde kerja iye lepas habis week 14. Kami budak budak Biologi Marin second year di hadiahkan dngn kerja menyiapkan lab report kerja lapangan with i think will be very thicker daripada lab lab report sebelum ini. Adehhh ! Tak ckup dngn tu, mlm ni nk kena hantar Infographic bakau yg aku xsntuh pun lagi. HAHHAHAH i will touch it after this dont worry. Lepastu dengan segala mak nenek nak kena hafal untuk final exam ni. Ya Allah pusing kepalaaaa.

Just like what i said earlier, yeah, this semester is very busyyyyyyyy ! Eventhough busy, we as the hyperactive student always have time to go have some short escape, movie time, food hunter time and kdrama marathon and also running man and gossiping time. Acara release tension orang kata. Its okay asalkan you know when you should do your work. Finish it on time and jangan susahkan orang lain.

Semester 3 ni, aku belajar banyak benda baru. Banyak pengajaran,sepanjang sem 3 ni. I'm gonna write my sincere feeling during semester 3 next time okaay when i have time. Maybe after tamat final exam nanti. Sebab memang serious banyak gila benda jadi waktu sem 3. Sebab maybe too many work, too many job, too many emotional feeling, enjoy feels and many thing.

So apepun, let me enjoy my day at home although bersama kerja kerja yang menimbun ni. (tengah taip cepat cepat sbb lepasni nk buat infographic bakau tuu) Still tak tau nak balik ganu bila. Asal jangan buat gila nak balik 30 Dec sudaah hahahaha.

I will write more later during my semester break if i feel rajin lah. If i malas memang takleh nk buat apa kan. And to add, i have my new favourite kdrama I am Not a Robot. I suggest you guys to watch it too. I'm smiling so hard watching that drama. Okaaay byeeee.

p/s : It's raining now here in Kg Tebing Tinggi and i feel sleepy.


Friday, May 26, 2017

Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi Marin) Part 2

Hai readers :))

Mlm ni trgerak hati untuk mengupdate blog yg hmpir bersawang ni. Melarikan otak sekejap dri berfikir utk nk siapkan assignment NGO utk kelas marine verterbrate tu hmm.. 

Actually, baru tdi i got new dm from adik lepasan matrik yg nk tnye tntg biology marine, and i guess i should write new post about this utk mmbantu adik adik yg berminat dngn course yg tertera di atas ~~ Sbb mmg rmai yg email and dm dkat facebook twitter and ada jugak trsesat prgi dm dkat ig nk tanya psal course biology marine ni kan ? ahahahaha okay okaay, so meh lah akak coretkan soalan soalan common adik adik yg dh dm akak tuu.

Sblom ni mmg busy sngt tak smpt nk update blog, tu pun bnyk post post yg terbengkalai tak smpt nak siapkan dan semestinya takleh nk post lah. So sementelah rehat kejap dekat rumah ni, so aku dpt update lah.

Hrini aku just share soalan soalan serta pndapat yg common yg aku dpt bila adik adik tuu dm aku. Scroll ~~

Overall tntg course ni (Biology Marine)

Biology marine atau nickname dia bg plajar plajar umt adlh biom. Biom ni mrupakan anak kepada course major Sains Samudera (lecturer saya bgtau) msti korang pun prngh nmpk course sains samudera tu waktu nak isi upu kaan, tpi msti rmai lgi suka biom kaan ? kan ? hehehehe. Biom ni course yg bagus utk org org yg tak suka fizik mcm saya. why i said that ? sbb course ni mainly dia biology lah kaan. well, kita tetap akan belajar basic sains samudera which subjek dia adlh Pengenalan kepada Sains Samudera waktu di Sem 1 tpi sperti namanya, kita dak dak biom hanya akan blajar basic sahaja. basic basic pun ermm haru biru jugak result aku hritu utk subjek ni ahahaha. And so, utk korang lebih rasa gambaran biom ni korang boleh bukak facebook korang and search Diari Kampus Biologi Marin. like fanpage kami dan awk awk semua boleh scroll aktiviti aktivit kami sbgai warga biology marine umt :)) Like tauu fanpage tuu klau awk awk smua minat nk apply course biology marine ni.

First time dngr tntg course ni

LOL statement ni pun aku prnh kluarkan dri mulut sndiri. first time kaaan dngr, tu pun satu course ni jer yg ada kaan ? Aku dlu pun apply course ni sbb ada biology dkat depan tuu haa. just because of that AHAHAH. Memang course ni tak rmai org tau. Org biasanya tau pun bila nak apply UPU lah kaan, ternampak course ni bila duk scroll scroll list course di upu kaan. Samalah dik non oii, aku pun macamtu lah hritu. Sbbtu aku buat first post hritu tntg course ni, senang bakal bakal junior nk tanya soalan klau ada pape yg musykil di hati. Sbb hritu pun aku mcm trcari cari jugak maklumat tntg course ni tpi maklumat yg ada sngt sedikit. And sbbtu jugaklah Dr Uzair wujudkan team utk fanpage Diari Kampus Biologi Marin tuu, memudahkan bakal bakal warga biologi marin untuk mengetahui dengan lebih mndalam tntg course ni. Sekali lgi, jngn lupa like fanpage Diari Kampus Biologi Marin :)) 

Nak apply course ni kena pandai berenang dlu ke ?

Ni pun sngtlah common question dri adik adik tuu...
Well,, percayalah korang tak perlu pndai berenang utk apply course ni, tpi klau korang dh ada kepakaran tuu itukan satu bonus buat korang. Tapi bagi yg tak pandai, jngn risau, korang akan diajar berenang bila korang dah pun join biology marine punya course. 

Orang pakai spek mata (glasses) boleh apply tak ?

Boleh adik, boleh sngtt. Rmai jer kwn sekelas akak bermata empat dik. Jangan risau :)) 

Kita nak belajar berenang dekat mana ? kena bayar tak ?

Buat yg belum tau, actually UMT ada fasiliti utk kolam renang. say yeayy. Fasiliti tuu sngt lengkap, ada track kolam mcm olimpik tuu and ada jugak kolam 8 metre dlm utk diving tuu kaan. so kita biasa akan blajar dkat kolam umt which is FREE and very near to our hostel. Biasanya akak and abg senior jer yg ajarkan. Mybe klau utk batch baru 2017/2018 mungkin abg and akak akak dri kelas aku yg akan ajar hahahaha, aku mmg tak ahh, kaki itik hmm xD HAHAHAH tpi korang kena prepare beli baju renang lahh. Biasanya ada jual dkat Paya Bunga Square di bandar kuala terengganu. 

Course ni best tak ?

Bagi aku lah, mmg lah best kan. Kita kena menanam minat utk apa yg kita lakukan, and aku tak perlu memaksa utk meminati course ni. Bagi aku course ni sngt interesting dan bnyk benda baru yg kita boleh belajar. Kalau yg minat aktiviti luar tuu mmg disyorkan lah join course ni. Tapi berwaspada lah bg yg syangkan kulit putih korang tu, belilah topi,kain,mask utk melindungi kulit putih korang. Sbb course ni sngt bnyk mlibatkan aktiviti dkat luar kelas berpanas terik ditimpa angin bayu laut bla bla bla.

Kita memang kena sentuh haiwan ke ? Saya geli sikit dngn haiwan haiwan ni

HAHAHAH, kena sentuh ke hah. Kena lah kut, Kena bedah, Hritu budak kelas kami bedah jerung haaa, bedah ikan pari, bedah ikan tilapia. Pegang lintah,ketam bla bla bla yg telah diawet. Takde apa sngt pun, sbb benda dh diawet tpi geli tuu tetap ada cuma kita act biasa jer. Seronok tauu, kita boleh tngok mcm mcm jenis species haiwan yg mybe first time kita dngr dpn mata kita sndiri. Mana ada org dpt peluang mcmtu sesenang jer.

Yuran ?

Yuran utk course ni mybe brpatutan kut berbanding course lain. Entahlah aku pun tak pasti sangat hahahah. Tapi yuran setiap sem utk course ni RM1927 (cmpur yuran asrama) tpi utk korang yg first year, first sem kena byr mahal sikit sbb kena byr utk yuran pndftaran. 

duit ptptn cukup ke tak ?

Org yg ambik PTPTN senang sikit, sbb yuran akan trus tolak guna duit PTPTN, baki selebihnya mungkin ckup klau awak berjimat cermat. Biasalah itu sangat common kaaan. Siapa berjimat, ckuplah duit dia. 

Rakan sekelas akak best tak ?

Bolehlah. Rakan rakan sekelas akak agak havoc dan bising hahaha, Hyperactive. Lagi lgi klau classmate lelaki. Diorang punya hyperactive tuu smpai tahap tak malu dh nk tonjolkan diri dkat dpn. And akak mmg bangga dpt sekelas dngn rmai kwn kwn yg otak kreatif. Kawan kawan sekelas agak mmg kreatif orgnya. Pensyarah kami pun ckp mcmtu. Klau bab presentation, klau budak kelas lain smpai dr kena sbut nama, klau budak kelas akak, dorang yg volunteer haa, berebut rebut nk buat presentation dluu. terkejut akak first time, mcm culture shock jugaklah mula mula tu. Tapi lama lama mcm dh biasa dah dengan dorang punya slumber tuu.

Peluang pekerjaan utk course ni ?

Macam macam dik oii, Boleh jdi pakar biologi, cikgu biologi, lecturer, boleh kerja di bawah NGO, boleh jdi scientist, marine biologist, aktivis utk marine organisms. and bnyk lagilah yg kita akan discover pluang pluang pkerjaan tu bila join course ni.

Okaay, rasanya sampai situ sahaja perkongsian aku utk malam ni. Korang yg ada apa apa soalan jngn malu jngn segan nk drop komen dkat bwh ni or nk personal boleh dm dkat my personal acc. DKat shoutbox comel dkat sebelah ni pun boleh drop soalan jugak. 


Ig          : @ashashahira_
email : ashaashahira@gmail.com
Facebook : Asha Shahira :))


p/s : doakan saya supaya dpt buat yg terbaik utk final exam semester dua :)) and i wsih you guys goodluck to for your UPU.

Dekat bawah ni, saya share sedikit gmbr gmbr budak budak biology marine first year utk batch 2016/2017 :)) Kami dah nak final exam, doakan kami :))


ni gmbr waktu join aktiviti penanaman bakau bwh WWF

Last kelas microbiology waktu sem 1

Orientasi course waktu sem 1

Gambar yg join gmbr kelas terbaik, tapi tak menang sbb last last minute ada kelas lain compete dri segi like. Tapi bg aku gmbr kami lagi awesome kaann

gambar ni waktu kami menang dpt juara fakulti terbaik :))