Friday, May 26, 2017

Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi Marin) Part 2

Hai readers :))

Mlm ni trgerak hati untuk mengupdate blog yg hmpir bersawang ni. Melarikan otak sekejap dri berfikir utk nk siapkan assignment NGO utk kelas marine verterbrate tu hmm.. 

Actually, baru tdi i got new dm from adik lepasan matrik yg nk tnye tntg biology marine, and i guess i should write new post about this utk mmbantu adik adik yg berminat dngn course yg tertera di atas ~~ Sbb mmg rmai yg email and dm dkat facebook twitter and ada jugak trsesat prgi dm dkat ig nk tanya psal course biology marine ni kan ? ahahahaha okay okaay, so meh lah akak coretkan soalan soalan common adik adik yg dh dm akak tuu.

Sblom ni mmg busy sngt tak smpt nk update blog, tu pun bnyk post post yg terbengkalai tak smpt nak siapkan dan semestinya takleh nk post lah. So sementelah rehat kejap dekat rumah ni, so aku dpt update lah.

Hrini aku just share soalan soalan serta pndapat yg common yg aku dpt bila adik adik tuu dm aku. Scroll ~~

Overall tntg course ni (Biology Marine)

Biology marine atau nickname dia bg plajar plajar umt adlh biom. Biom ni mrupakan anak kepada course major Sains Samudera (lecturer saya bgtau) msti korang pun prngh nmpk course sains samudera tu waktu nak isi upu kaan, tpi msti rmai lgi suka biom kaan ? kan ? hehehehe. Biom ni course yg bagus utk org org yg tak suka fizik mcm saya. why i said that ? sbb course ni mainly dia biology lah kaan. well, kita tetap akan belajar basic sains samudera which subjek dia adlh Pengenalan kepada Sains Samudera waktu di Sem 1 tpi sperti namanya, kita dak dak biom hanya akan blajar basic sahaja. basic basic pun ermm haru biru jugak result aku hritu utk subjek ni ahahaha. And so, utk korang lebih rasa gambaran biom ni korang boleh bukak facebook korang and search Diari Kampus Biologi Marin. like fanpage kami dan awk awk semua boleh scroll aktiviti aktivit kami sbgai warga biology marine umt :)) Like tauu fanpage tuu klau awk awk smua minat nk apply course biology marine ni.

First time dngr tntg course ni

LOL statement ni pun aku prnh kluarkan dri mulut sndiri. first time kaaan dngr, tu pun satu course ni jer yg ada kaan ? Aku dlu pun apply course ni sbb ada biology dkat depan tuu haa. just because of that AHAHAH. Memang course ni tak rmai org tau. Org biasanya tau pun bila nak apply UPU lah kaan, ternampak course ni bila duk scroll scroll list course di upu kaan. Samalah dik non oii, aku pun macamtu lah hritu. Sbbtu aku buat first post hritu tntg course ni, senang bakal bakal junior nk tanya soalan klau ada pape yg musykil di hati. Sbb hritu pun aku mcm trcari cari jugak maklumat tntg course ni tpi maklumat yg ada sngt sedikit. And sbbtu jugaklah Dr Uzair wujudkan team utk fanpage Diari Kampus Biologi Marin tuu, memudahkan bakal bakal warga biologi marin untuk mengetahui dengan lebih mndalam tntg course ni. Sekali lgi, jngn lupa like fanpage Diari Kampus Biologi Marin :)) 

Nak apply course ni kena pandai berenang dlu ke ?

Ni pun sngtlah common question dri adik adik tuu...
Well,, percayalah korang tak perlu pndai berenang utk apply course ni, tpi klau korang dh ada kepakaran tuu itukan satu bonus buat korang. Tapi bagi yg tak pandai, jngn risau, korang akan diajar berenang bila korang dah pun join biology marine punya course. 

Orang pakai spek mata (glasses) boleh apply tak ?

Boleh adik, boleh sngtt. Rmai jer kwn sekelas akak bermata empat dik. Jangan risau :)) 

Kita nak belajar berenang dekat mana ? kena bayar tak ?

Buat yg belum tau, actually UMT ada fasiliti utk kolam renang. say yeayy. Fasiliti tuu sngt lengkap, ada track kolam mcm olimpik tuu and ada jugak kolam 8 metre dlm utk diving tuu kaan. so kita biasa akan blajar dkat kolam umt which is FREE and very near to our hostel. Biasanya akak and abg senior jer yg ajarkan. Mybe klau utk batch baru 2017/2018 mungkin abg and akak akak dri kelas aku yg akan ajar hahahaha, aku mmg tak ahh, kaki itik hmm xD HAHAHAH tpi korang kena prepare beli baju renang lahh. Biasanya ada jual dkat Paya Bunga Square di bandar kuala terengganu. 

Course ni best tak ?

Bagi aku lah, mmg lah best kan. Kita kena menanam minat utk apa yg kita lakukan, and aku tak perlu memaksa utk meminati course ni. Bagi aku course ni sngt interesting dan bnyk benda baru yg kita boleh belajar. Kalau yg minat aktiviti luar tuu mmg disyorkan lah join course ni. Tapi berwaspada lah bg yg syangkan kulit putih korang tu, belilah topi,kain,mask utk melindungi kulit putih korang. Sbb course ni sngt bnyk mlibatkan aktiviti dkat luar kelas berpanas terik ditimpa angin bayu laut bla bla bla.

Kita memang kena sentuh haiwan ke ? Saya geli sikit dngn haiwan haiwan ni

HAHAHAH, kena sentuh ke hah. Kena lah kut, Kena bedah, Hritu budak kelas kami bedah jerung haaa, bedah ikan pari, bedah ikan tilapia. Pegang lintah,ketam bla bla bla yg telah diawet. Takde apa sngt pun, sbb benda dh diawet tpi geli tuu tetap ada cuma kita act biasa jer. Seronok tauu, kita boleh tngok mcm mcm jenis species haiwan yg mybe first time kita dngr dpn mata kita sndiri. Mana ada org dpt peluang mcmtu sesenang jer.

Yuran ?

Yuran utk course ni mybe brpatutan kut berbanding course lain. Entahlah aku pun tak pasti sangat hahahah. Tapi yuran setiap sem utk course ni RM1927 (cmpur yuran asrama) tpi utk korang yg first year, first sem kena byr mahal sikit sbb kena byr utk yuran pndftaran. 

duit ptptn cukup ke tak ?

Org yg ambik PTPTN senang sikit, sbb yuran akan trus tolak guna duit PTPTN, baki selebihnya mungkin ckup klau awak berjimat cermat. Biasalah itu sangat common kaaan. Siapa berjimat, ckuplah duit dia. 

Rakan sekelas akak best tak ?

Bolehlah. Rakan rakan sekelas akak agak havoc dan bising hahaha, Hyperactive. Lagi lgi klau classmate lelaki. Diorang punya hyperactive tuu smpai tahap tak malu dh nk tonjolkan diri dkat dpn. And akak mmg bangga dpt sekelas dngn rmai kwn kwn yg otak kreatif. Kawan kawan sekelas agak mmg kreatif orgnya. Pensyarah kami pun ckp mcmtu. Klau bab presentation, klau budak kelas lain smpai dr kena sbut nama, klau budak kelas akak, dorang yg volunteer haa, berebut rebut nk buat presentation dluu. terkejut akak first time, mcm culture shock jugaklah mula mula tu. Tapi lama lama mcm dh biasa dah dengan dorang punya slumber tuu.

Peluang pekerjaan utk course ni ?

Macam macam dik oii, Boleh jdi pakar biologi, cikgu biologi, lecturer, boleh kerja di bawah NGO, boleh jdi scientist, marine biologist, aktivis utk marine organisms. and bnyk lagilah yg kita akan discover pluang pluang pkerjaan tu bila join course ni.

Okaay, rasanya sampai situ sahaja perkongsian aku utk malam ni. Korang yg ada apa apa soalan jngn malu jngn segan nk drop komen dkat bwh ni or nk personal boleh dm dkat my personal acc. DKat shoutbox comel dkat sebelah ni pun boleh drop soalan jugak. 

Twitter : @ashadeerlight
Ig          : @sha_deerlight
email : ashaashahira@gmail.com
Facebook : Asha Shahira :))


p/s : doakan saya supaya dpt buat yg terbaik utk final exam semester dua :)) and i wsih you guys goodluck to for your UPU.

Dekat bawah ni, saya share sedikit gmbr gmbr budak budak biology marine first year utk batch 2016/2017 :)) Kami dah nak final exam, doakan kami :))


ni gmbr waktu join aktiviti penanaman bakau bwh WWF

Last kelas microbiology waktu sem 1

Orientasi course waktu sem 1

Gambar yg join gmbr kelas terbaik, tapi tak menang sbb last last minute ada kelas lain compete dri segi like. Tapi bg aku gmbr kami lagi awesome kaann

gambar ni waktu kami menang dpt juara fakulti terbaik :))