Thursday, September 29, 2016

Plan Ekspress Balik Kampung ~

Assalamualaikum and hi koorang :)

I'm writing again tonight since i'm so excited. Esok aku akan balik rumah. hahahahahaha kemaaain dah seronok packing barang tdi. Roommateku, kak Nina akan tolong hntr aku ke stesen bas MBKT (ganu) esok. Esok tiket bas aku pkul 10 pagi, Sp apa ntah namanyaa ~ murah jer hrga RM15.80 xmcm harga tiket nk balik kelate arituu masa duduk Penang.

Actually tak terfikir langsung nk balik weekend ni, walaupun dh tau yang Ahad tu cuti. Pagi tdi otw balik dari kelas Hubungan Etnik, Fina ajak teman g tengok tiket bas since dia nk balik Pahang. Masa tu pun belum terdetik lgi nak balik. Tak homesick lah katakaann ~~ well, seriously duduk sini aku xrasa homesick pun since dekat mybe xmcm duduk penang arituu yg aku asyik menangis waktu first week. Sini tak rasa mcmtu, mybe sbb ada kwn kwn yg dikenali yg setiap mlm g mkn sesama. (Hajar and Anis i mean hahahahha) Okay back to the story... masuk dlm kedai beli tiket bas, terdetik utk tngok bas ke Kelate. hrga RM17++ aku tngok tdi. aku pun mcm wow agak affordable lah kan. Lpstu tngok rmai yg beli tiket balik Kelantan.. hati tetiba membuak buak nk balik.

Otw nk naik bilik singgah dlu dkat kaunter ambik barang, maybe brg yg ibu pos dh smpai. and yes mmg dh smpai. Bapak berat smpai org asyik pndang aku waktu tgh bawak kotak besar tu nk bawak naik bilik. Mesti semu org curious kan apa yg ada dlm tuu. hahahahah mne leh gitau :p
Naik bilik then dngn excitednya bukak kotak dan simpan brg tu semua dlm almari. Then, trun balik nk print bukti sign up utk subjek titas di UMTMooc ~ then g beli nasik nk makan lapar. Naik bilik, aku tetiba sajer whatsapp ibu ckp "Ibu, kaklong rasa nk balik" xsmpai beberapa lama ibu reply "baliklah !" and tanya kul berapa aku hbis kelas apa semua enn. Ibu kata nk tanya papa klau boleh ambik aku dri UMT ptg tdi. and tetiba tukar plan sruh aku beli tiket bas dan nnti hari ahad ptg papa and ibu yg hntr smpai UMT. seronok gilaaaaa ! tuu yg aku boleh kata. dngn jari penuh sambal dan tgh duk layan Uncontrollably Fond waktu tuu smbil mkn nasik.

Kelas Titas aku pkul 3, so aku ajak Zu keluar awal sikit mintak teman g kompleks siswa nk beli tiket. Jeng ! tiket berharga RM15.80 berada dlm tangan. frust jugak actually sbb bas mlm ni dh hbis. rugi jugak tak plan awl awl nk balik klau x, aku dh smpai rumah dh skrg klau ambik bas pkul 7 ptg. huwaaaa nasib ahhh ~

HAHAHHHAHHA, okaay itu jer aku rasa cerita yg aku nk kongsi mlm neyy.Goodnight bilobaaa ~

p/s : wei, tdi ada meeting ngn senior tahun 2 Bio Marin, they said Swimming Training will start nextweek on Sunday 9 PM until 11 PM ! bapakk ahh ~ mne gue nk cri swimming suit tah. tak prnh trfikir dlm hidup ni akan blajar berenang smpailah aku dpt course ni muhahahhaha. Kata senior, klau korang taknak dtg atau xnk join kelas renang tuu then, sia sia jer korang ambik program Biologi Marin ni, katanya lgi, kalau korang dh tahun dua, korang dh kena g Pulau Bidong dh utk mnyelam scuba tuu semuaaa. so, ada masa 8 bulan utk prepare diri nk suvive di Pulau nanti ~ excited tpi seram.

Wednesday, September 28, 2016

Tak ku sangka ku temui namanya ~

Hi again, utk kedua kalinyaa mlm ini ~

Lps siapkan entry yg tdi, aku kembali meneruskan pncarian utk nama phytoplankton yg bukan ku observe ituu.. ntah siapa lah handle phytoplankton tu ~~ Haa aku belum tnjuk enn gmbr bwh microscope tu enn, mri mri aku tnjuk !


tuu haaa, yg bulat bulat tuu ~~

Actually mcm yg aku bgtau, aku xnk gmbr nii. iye lah kan siapa yg nk mnyusahkan diri sndiri cri benda yg tngok pun mcm "what is that?" hahahaha ~~ aku actually nk gmbr bwh ni


tuuu haaa, satuu jer ! besar pulak tuu. bentuk pun nmpk jelas kan ?

itulah actually gmbr yg aku nk. tpi prtner aku nk jugak ~~ partner aku si iqbal muka ala ala chinese smpai aku ingtkan dia chinese first time nmpk. dngn snowcap nyaa ~~ dia dh nk benda tuu takkan aku nk cri gaduh pulak kan. menempah maut nmpk nk gaduh dngn partner. so, kerana sifat mengalah aku xD aku pun ambik lah gmbr satu lgi. tdi pun tgh whatsapp dngn si iqbal tuu. tanya mcm mcm soalan. aku punya gmbr tu dh lhaa eyy xtau lah nk kata apa. haa nk bgtau yg gmbr si iqbal tu nama dia Oscillatoria sp. aku pun xtauu ~~ tpi untunglah dh jumpa nama. so tdi aku bukaklah satu satu. check search Phytoplankton in freshwater ~~ then jumpa bnyk type, aku check satu satu gmbr dngn hrapan adalah rupa yg sama mcm gmbr phytoplankton yg aku terima tuu. and wow ! aku trkejut, wlaupun xpsti betul atau salah namanyaa ituu. tpi aku dh stick nk bg nama tuu dh dlm lab report aku nnti


say hi to : Sphaerocytis schroeteri / Sphaerocytis cp.

dlm lab manual kata tkpe kalau hanya letak nama genus dan xjumpa nama species pun, tpi dh alih alih trjumpa nama species dia dlm wikipedia so aku letak dua dua lah, nama genus dan speciesnyaa ~~  Aku check google jugaklah dngn species ni utk pastikan ia dtg dri freshwater. risau pulakk rupa jer yg sama pdahal sample dri benthic ke atau seawater ke kan. nayaaa kosong markh lab report aku. 

So, bila di seach nama tuu dlm google, maka aku jumpa gmbr gmbr spt di bawah

Image result for Sphaerocystis schroeteri

Image result for Sphaerocystis schroeteri

Image result for Sphaerocystis schroeteri

haaa, adlh lah jugak rupa mcm gmbr pure dri lab nii kaaan


zoom/click lah utk tumbesaran, klau nk tngok sama ke tak...

maka aku dngn nekad dan bulat hati nk submit algae tu dngn nama yg aku jumpa tuuu... dkat bwh nii aku sertakan juga sedikit maklumat tntg algae yg aku cri. tuu haaa, species ni ditemui pda tahun 1987 ~~

Sphaerocystis schroeteri Chodat, 1897 
AphiaID: 248170 
Classification: Biota > Checked: verified by a taxonomic editorPlantae (Kingdom) > Checked: verified by a taxonomic editorViridaeplantae (Subkingdom) > Checked: verified by a taxonomic editorChlorophyta (Phylum) > Checked: verified by a taxonomic editorChlorophyceae (Class) > Checked: verified by a taxonomic editorTetrasporales (Order) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystidaceae (Family) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis (Genus) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri (Species)
Status accepted
Rank Species
Parent Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis R.Chodat, 1897
Orig. name Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri Chodat, 1897
Synonymised
names
 Checked: verified by a taxonomic editorGloeococcus schroeteri (Chodat) Lemmermann, 1915Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis vesiculosa var. schroeteri (Chodat) Playfair (synonym)
Sources basis of record Algaebase, available online at http://www.algaebase.org [details]
[show all]
Direct child
taxa (2)

[show all]
[sort alpha..]
 Forma Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri f. nivalis F.E.Fritsch, 1912
Variety Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri var. tetraedrica Playfair
Environment marinebrackish, fresh, terrestrial


credit to http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=248170

So, hmpir 85 peratus kerja aku siap. tinggal nk uodate info description psal algae tuu, dh cntikkan sikit ayat aku utk methodology ~~ yeay skrg aku boleh tidoo. serius aku pening kepala skrg neyy. pening nk meneliti satu satu gmbr algae. tpi itu semuaaa adlhh cabaran ~~ heheheeh

Skrg ni, mls dh nk fikir salah ke apa ke, apa apa pun, aku dh buat dh,. dh tekad dh kann hahahaha ! smpai update blog neyy nk cerita psal research utk report.

I think, that's all from me, tonight. nearly 1 AM in the morning. and my head surely pening. hmm. 

p/s : nntikan update aku nextweek because i and also other 78 students of Bio Marine will explore our UMT RV Discovery ~~ kapal kecil comel yg mnjadi milik mutlak UMT. aku pun excited dan xsbr nk tnggu next week ! 

Image result for umt rv discovery
RV Discovery from infront. nmpk megah tak ?

Image result for umt rv discovery

Image result for umt rv discovery
especially for fakulti PPSMS mybe and student yg ambik course brkaitan marine ~

Image result for umt rv discovery

ia adlh kapal penyelididikan milik Universiti Malaysia Terengganu ~

aku bakal mnjejak kapal kecil comel ini minggu hadapan ! stay tune ~~





algae oh algae ~

Hai, mlm ni aku kembali mnghadap blogku ini ~~

HAHAHAH, kerana mlm ni agak lapang since esok hanya ada dua lecture utk subjek etnik pkul 8 smpai 10 pgi, and subjek titas pulak pkul 3 smpai 5. so ~~ subjek xberat sngt. Tapi, tdi aku tgh siapkan lab report utk subjek botani akuatik. pening siaa nk bg nama dkat algae apaa ntah. LOL lah member group aku ni. Aku hritu observe sample utk benthic dkat stone, then should she gave me the one that i observe, what the hell did she gave me algae from freshwater. bongook. aku rasa bengang tpi aku diamkan jer. mls cri gaduh ~~ i thought she so smart enough to give people the one that we had observe in lab lah siaa -,- Aku dh siap bg nama utk algae dri benthic sample tu weii. eyy -,- aku seriously bengang ni. dpt freshwater tah pape,, tpi aku buat lah jugak, dh org dh assign buat yg tuu yer dok. gunakan kuasa pkcik google lah jawabnya.

Okaay, part algae nii weii,(tajuk entry pun algae enn) warghhh, nk muntah dhh akuu. setiap minggu kena tngok algae burokk neyy. hahahhaha, klau check aku punya history dkat google chrome ni haaa, korang boleh tngok betapa ilmiahnyaa akuu asyik duk search psal algae and bla bla bla.

tuuu part of my research for lab report mlm neyy ~~

berebut tdi dngn iqbal nk pilih phytoplankton yg mne satum boleh pulak dia ambik yg sikit punyaa cntik. yg pnjang tuu. dia kasi aku yg blob blob blob tuu. nasib baik tolong search skali klau takk aku boikot diaa, hahahahaha. 

Well, sbbtu lah aku kata dlm program bio marine nii, i choose Science Marine punya subject as my fav ! Sbbnyer ia psal bumi, ala ala geology gtuu. lgi wow, seronok. aku pun dh rjinkan diri cri psal kejadian tidal (psang surut) dkat youtube, lost world apa semuaa. dlu asyik guna youtube utk cri tntg kpop/korea muhahahaa ~~ Klau subjek mikrobiologi pulak ~~ kena colour itu bacteria lah, strain apa semua.. agak urmm.. part of bio that i dont like even i like biology. tak suka sngt guna microscope tpi nmknyaa dh kena jdi bestfriend microscope dh skrg neyy.

Hurm,, tdi dpt msej esok budam bio marine kena brkumpul dkat kolam. Nmpknya bakal menyelam lah kami kami semua nnti. satu pengalaman baharu semestinya ! nk kena ambik lesen scuba nnti. 

Overall, mmg skrg aku rasa aku punya course ni mmg benda yg baru. bnyk pengalaman yg aku akan kutip sebagai student Izajah Sarjana Muda Sains (Biology Marine) nii ~~ Aku mgharapkan yg trbaik sbenarnya dngn course pilihan aku ni. Ibu papa org yg pling bahagia selepas aku, bila dpt aku tau aku dpt course ni. diorang dh tahu sngt yg aku mmg anti math so, bahagia lah ank diorang ni xjumpa dh itu intergration ~~ tak jumpa dh differentiation.

Okaaylah weii, nk sambung buat lab report ~ nk tido awl sikit, sbb minggu neyy asyik stay up jer. Byebye :* 

p/s : im seriously hope my readers wish me a goodluck in this course. I want to dream big ~ Ameeen :D



Friday, September 23, 2016

Ijazah Sarjana Muda Sains (Biologi Marin) UMT

Hai :D

Image result for biology marine
*my impian nk mnyelam mcm ni


Wah, nmpk grand takk tajuk tuu, hahahaha saje jer nk kutip traffic utk blog neyy. harini ganung cutii, and ntah kenapa mlm mlm cuti ni wifi laju sngt. smpai boleh taip blog hahahah. Rmai org balik kut. well, aku tgh smbil smbil dwnload nota niii, smbil tnggu smbil menaip org kata.

Image result for biology marine

Well, ALHAMDULILLAH, after being a matriculation student, im proceed now to one step as a degree student. Culture shock tak jdi pelajar degree ? hahahaha nonono, dekat Ganu kei rasanya x ada ahh culture shock sngt. cuma culture shock utk asrama yg agak open. trun trun bwh tangga trserempak ngn laki, mau aku tak terkejut yer dok. Ehh, tajuk di atas tuu adalah nama program ku ! Pilihan kedua di UPU. dh sbb xleh dpt pilihan 1st iaitu di UPM with my lovely crazy bestfriend, Chupiqa. heheheh. Seronok lah sebenarnya dpt course ni. After all, i dpt my fav subject yer dok. And uollsss, i dh xprlu hadap math fizik whatsoever. Walaupun xfully free dri depa sbb ada subject biology statistic nnti tpi, statistic aku pro kut dkat matrik arituu, hahahah madam choo ckp tauu, bukan aku ckp. And, tetap kena jumpa chemist walaupun xfully chemistry since nama subject tuu Kaedah dan Instrumentasi Akuatik, atau nickname subjek ni adlh KIA, haaa hmpir sama dngn KIMIA. tuu mmg kimia pun. aku kena blajar balik titration, periodic table and whatsoever. *sigh

Okaay, nk kenalkan course akuu nii, antara course HOT gak ahh dkat UMT bersama course Sains Samudera, well, kenapa HOT ? rmai sngt jejaka jejakanyaa dlm course nii brbanding course lain. haaaa, fakulti PPSMS (Sain Marin dan Sekitaran) mmg popular dlm kalangan girls sbb rmai mahasiswa yg hot hot. muhahahaha, tuu yg kwn kwn aku bising dlu mula mula bila dorang dpt tau aku dpt course tu (Bio-Marin) diorang kata diorang jeles. muhahahah ! okaay okaaay dah dah lah menggilaa xD Course ni mewajibkan pelajarnya join aktiviti scuba. Korang nk ambik lesen ke tak tu lantak korang tpi digalakkanlah. Nama pun student bio marin enn. Cuma student wajib blajar diving. nk buat final year project nnti senang sikit nk mnyelam dkat Pulau Bidong tuu. (pulau UMT) Dlm course di SEM 1 ni kitorang belajar 6 subjek cmpur skali subjek teras.


  • Mikrobiologi Asas
  • Pengenalan Sains Samudera
  • Botani Akuatik
  • Kaedah dan Instrumentasi Akuatik
  • Tamadun Islam dan Tamadun Asia (subjek asas universiti)
  • Hubungan Etnik (subjek asas universiti)
semua subjek di atas aku belajar dalam sem1, sem2 akan berubahlah subjek tuu. Haa, course ni actually hanya 3 tahun sahaja. cpt grad lah org kata In Shaa Allah kalau lulus semua subjek kaan. Bio enn, takkan dpt berpisah dri lab session. dlm seminggu tuu 4 hari per 5 ada lab session. letih tpi sronok. Minggu ketiga yg lepas kitorang pgi pgi dan lencun dalam laut, dan berlumpur busuk sbb nk ambik specimen. arghh algae bagaii. microscope jngn nk kata ahh, aku rasa kalih dh tngok microscope smpai mata asyik nk blip blip jer. hahahahaha 

Antara 4 subjek kat atas tuu, i choose Sains Samudera as my fav setakat ini lah ! akan dtg xtau lgi. tpi seriously subjek tu best. hmpir sama ngn course geology cuz kita cm blajar psal bumi, tpi yg brkaitan air. seronok sngt sbb lecturer pun org muda, Dr. Khaira. mmg best ahh. haaa apa lgi aku nk crita yer... sngt bru lgi, still freshie so, bnyk jugak aktiviti dlm course ni yg belum trsingkap. Belum dpt peluang jumpa ngn senior ! haa wei, YDP di UMT nii kitorang punya senior tauu, YDP Safiy Zakwan (mpp 2016/2017) yg bru dilantik klmarin dluu hahaha. dia tuu pelajar tahun 3 Bio Marin !


                                             Image result for study pic

so, aku rasa smpai sini jer kut story mory inii.... nnti klau ada info trbaru mngenai course aku nii, akan ku update, mybe for new student for next batch 2017/2018. bye byee ^^ wish me well goodluck as a student here. In Shaa Allah !

p/s : klau nk tanya apa apa tntg umt or my course (bio-marin), can dm or tweet me dkat twitter. dekat facebook pon boleh (Asha Shahira) tpi aku jarang on fb. comment bwh ni or dkat shoutbox comel ats tu pun boleh. In Shaa Allah i will answer ;D thankyouuu !

**** korang boleh jugak baca smbungan post ni di SINI****


Monday, September 5, 2016

Review : Scarlet Heart [Goryeo]

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Hi, again, aku nk buat review utk satu drama korea yg bru ditayangkann di Korea, serta di ONE HD Malaysia :D It's title SCARLET HEART : GORYEO !

Tdi, aku bru habiskan drama ni episode 4, dan tetiba rasa nk meroooyan gila gila sbb tak sbr nk tunggu episode 5 esok !!!! Naseb baik ada gang merooyan dlm grup korean drama so boleh merooyan rmai rmai.

Scarlet Heart : Goryeo ni actually mcm remake dri original chinese drama Scarlet Heart. cuma ia tmbh prkataan Goryeo dkat blakang utk mnyatakan ia adlh drama korea atau membezakan ia dri drama china tuu. Drama ni merupakan drama yg menggantikan drama Doctors yg dilakonkan oleh Park Shin Hye. aku tak reviewkan drama tuu sbb ia agak sama konsep dngn drama medical yg lain. Scarlet Heart Goryeo mmg antara drama ongoing yg menarik minat aku bulan ni selain drama W : Two World. Oh, drama nii aku belum review lgi. Okaay nnti aku akan reviewkan juga sbb storyline dan konsep drama ini pun agak berbeza dri drama yg lain. Okay back to the topic. Sebelum drama Goryeo ni ditayangkan, ia mmg mnjadi hot topic bg peminat peminat kdrama seluruh dunia. Kenapa ? haaaa,

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

lihat sahajalah, betapa hensemnyaaa para pelakon dlm poster di atas. Ji Soo, Baekhyun EXO, Hong Jong Hyun, Joon Gi offcourse as the HERO ^^, IU yg pstinyaa dikenali rmai memainkan watak heroin, Kang Ha Neul, Nam Joo Hyuk and sorang lgi actor yg aku xkenal namanya. hehehehe, xprnh tngok lgi lakonan drama dia yg lain. pardon me :) Aku antara kdrama fans yg excited sejakk melihat trailer drama ini. Lgi lgi kerana aku mmg rindu nk tngok balik lakonan Ji Soo dlm drama Cheer Up, lakonan Baekhyun EXO yg mmg mrupakan bias aku dlm EXO, lakonan Hong JongHyun yg aku kenali melalui We Got Married dia brsama Yura Girls Day, lakonan Joon Gi oppa yg oh my baby SO HANDSOME ! and others yg daebakk. haa, kemain aku punyaaa description. BIAS tramat hahahaha.

Okay okaay, formal sikittt.

So, Drama ni mcm my last review [Mirror of the Witch] adlh brgenre historical. Kdrama fans yg xminat drama historical mungkin akan mengelak dari menonton drama ni, tpi trust me, drama nii ada cmpuran zaman joseon dan zaman skrg kenapa ? Because of the heroin. 

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Selepas menonton sbnyk 4 episode hri ini, aku boleh synopsiskan drama ni dngn ayat sndiri. Ia adlh tntang seorang gadis dri zaman skrg brnama Go Ha Jin (lakonan IU) yg terasa dirinya dikhianati. Dia rasa mcm xdpt nk truskan hidup. Then, dia orgi ke satu park dan telah mnyelamatkan seorang kanak kanak yg trjatuh ke dlm sungai trsebut, malangnya, dia tak mampu nk slamatkan diri sndiri dan jatuh ke dlm sungai tersebut.  Bila dia sedar, rupanya dia berada dlm sebuah kolam diraja yg dilarang kemasukannya oleh mana mana rkyat biasa. Kolam diraja itu merupakan kolam tempat mandi para putera raja. Haa, putera raja dlm drama ni agak rmai, tak sprti drama historical yg lain, di mana putera raja hanya seorang. Menariknya, dlm drama nii ada smpai 14 org putera. wahh. Putera pertama yg mnjadi Crown Prince (putera yg bkal mnggantikan raja kelak), the 3rd Prince lakonan Hong Jong Hyun, 4th Prince called Wang So lakonan Joon Gi (HERO drama ni), 8th Prince, lakonan Kang Ha Neul yg telah brkahwin dngn seorang lady brnama apaa ntaah tak ingt, 10th prince, Wang Eun lakonan Bekhyun EXO, 13th prince, Baek Ah lakonan Nam Joo Hyuk, 14th prince (maknae) lakonan Ji Soo. wah rmai btul putera hensem hensem.

Okay, then Go Ha Jin ni mendapati dia trsedar dlm kolam diraja, ketika itu, 10th Prince sedang mandi di situ. Warghh bilaa 10th prince tu trsedar bhwa ada org asing dlm kolam tu maka kecohlah mereka mahu menangkap org itu. Go Ha Jin terasa pelik dengan persekitarannya, dan dia trnmpk Chae Ryeon servant yg brkerja utk Lady Soo. Go Ha Jin akhirnya mngetahui bahawa dirinya trperangkap dlm tubuh dirinya pda masa lalu bernama Hae Soo yang merupakan sepupu kepada isteri the 8th Prince. Dia trpksa menyesuaikan diri hidup di zaman lalu wlaupun bahasa percakapan serta sikapnya tidak dpt diubah. Rmai yg pelik kerana Lady Hae Soo yg dlu merupakan seorang yg lemah lembut namun, Hae Soo yg skrg seorang yg agak kepoh dan cuai. 

Hae Soo trut brkenalan dngn putera putera trsebut. Dia bnyk kali juga trserempak dngn 4th Prince, dan mula brkenalan lebih rpt dengan putera trsebut. Org lain takut dgn 4th Prince namun tidak bg Hae Soo, malah dia boleh melawan kata kata putera yg mnyeramkan itu.

Di episode 4, aku mula excited gara gara Hae Soo dan 4th Prince mula bnyk scene brsama. 

Okaaay, skrg aku nk blanje gmbr gmbr actor dlm drama nii

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Baekhyun - 10th prince

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Hong Jong Hyun - 3rd Prince

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Ji Soo - 14th Prince (Maknae)

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
8th Prince - Kang Ha Neul

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Joo Hyuk - 13th Prince

and also 

the scariest handsome prince
4th PRINCE 
LEE JOONG GI !

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
4th Prince, Wang So, Putera yg tidak diakui anak oleh ibu sndiri, Queen Yoo gara gara wajahnya yg menyeramkan kerana telah ditoreh ketika kecil. Dia dihntr utk di adopted oleh satu keluarga di Shinju, namun, dia bukan dijaga oleh keluarga trsebut tpi diseksa, dia dikurung oleh kluarga itu dlm kndang yg penuh dngn serigala, dan oleh kerana dibesarkan dngn persekitaran sebegitu, putera ini mula membesar tanpa takut untk membunuh sesiapa shaja yg menghalangnya atau tidak disukainya, Dia langsung tidak gentar. Wang So merupakan adik kandung kepada 3rd Prince serta merupakan abg kndung kepada 14th Prince namun, mereka tidak rpt gara gara ibu mereka hanya menyayangi dua anknya 3rd Prince dan 14th Prince. Oh lupa, sbenarnya raja zaman ni brkhahwin rmai sbbtu, rmai putera. hehehehe

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

i like her, Hae Soo ^^



Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

I also like this couple,
4th Prince and Hae Soo :*


okay, i think that's all for my review todaaay.

p/s : perlu tngokkk tauu ! drama ni best sngtt, haa, lagu OST pun best, aku recommend lagu For You yg dinyanyikan oleh Baekhyun,Xiumin dan Chen, serta lagu Say Yes yg dinyanyikan oleh Locco dan Punch. dua lagu OST trut dimainkan dlm Running Man episode 314 :D okay byeee ~