Monday, September 5, 2016

Review : Scarlet Heart [Goryeo]

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Hi, again, aku nk buat review utk satu drama korea yg bru ditayangkann di Korea, serta di ONE HD Malaysia :D It's title SCARLET HEART : GORYEO !

Tdi, aku bru habiskan drama ni episode 4, dan tetiba rasa nk meroooyan gila gila sbb tak sbr nk tunggu episode 5 esok !!!! Naseb baik ada gang merooyan dlm grup korean drama so boleh merooyan rmai rmai.

Scarlet Heart : Goryeo ni actually mcm remake dri original chinese drama Scarlet Heart. cuma ia tmbh prkataan Goryeo dkat blakang utk mnyatakan ia adlh drama korea atau membezakan ia dri drama china tuu. Drama ni merupakan drama yg menggantikan drama Doctors yg dilakonkan oleh Park Shin Hye. aku tak reviewkan drama tuu sbb ia agak sama konsep dngn drama medical yg lain. Scarlet Heart Goryeo mmg antara drama ongoing yg menarik minat aku bulan ni selain drama W : Two World. Oh, drama nii aku belum review lgi. Okaay nnti aku akan reviewkan juga sbb storyline dan konsep drama ini pun agak berbeza dri drama yg lain. Okay back to the topic. Sebelum drama Goryeo ni ditayangkan, ia mmg mnjadi hot topic bg peminat peminat kdrama seluruh dunia. Kenapa ? haaaa,

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

lihat sahajalah, betapa hensemnyaaa para pelakon dlm poster di atas. Ji Soo, Baekhyun EXO, Hong Jong Hyun, Joon Gi offcourse as the HERO ^^, IU yg pstinyaa dikenali rmai memainkan watak heroin, Kang Ha Neul, Nam Joo Hyuk and sorang lgi actor yg aku xkenal namanya. hehehehe, xprnh tngok lgi lakonan drama dia yg lain. pardon me :) Aku antara kdrama fans yg excited sejakk melihat trailer drama ini. Lgi lgi kerana aku mmg rindu nk tngok balik lakonan Ji Soo dlm drama Cheer Up, lakonan Baekhyun EXO yg mmg mrupakan bias aku dlm EXO, lakonan Hong JongHyun yg aku kenali melalui We Got Married dia brsama Yura Girls Day, lakonan Joon Gi oppa yg oh my baby SO HANDSOME ! and others yg daebakk. haa, kemain aku punyaaa description. BIAS tramat hahahaha.

Okay okaay, formal sikittt.

So, Drama ni mcm my last review [Mirror of the Witch] adlh brgenre historical. Kdrama fans yg xminat drama historical mungkin akan mengelak dari menonton drama ni, tpi trust me, drama nii ada cmpuran zaman joseon dan zaman skrg kenapa ? Because of the heroin. 

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Selepas menonton sbnyk 4 episode hri ini, aku boleh synopsiskan drama ni dngn ayat sndiri. Ia adlh tntang seorang gadis dri zaman skrg brnama Go Ha Jin (lakonan IU) yg terasa dirinya dikhianati. Dia rasa mcm xdpt nk truskan hidup. Then, dia orgi ke satu park dan telah mnyelamatkan seorang kanak kanak yg trjatuh ke dlm sungai trsebut, malangnya, dia tak mampu nk slamatkan diri sndiri dan jatuh ke dlm sungai tersebut.  Bila dia sedar, rupanya dia berada dlm sebuah kolam diraja yg dilarang kemasukannya oleh mana mana rkyat biasa. Kolam diraja itu merupakan kolam tempat mandi para putera raja. Haa, putera raja dlm drama ni agak rmai, tak sprti drama historical yg lain, di mana putera raja hanya seorang. Menariknya, dlm drama nii ada smpai 14 org putera. wahh. Putera pertama yg mnjadi Crown Prince (putera yg bkal mnggantikan raja kelak), the 3rd Prince lakonan Hong Jong Hyun, 4th Prince called Wang So lakonan Joon Gi (HERO drama ni), 8th Prince, lakonan Kang Ha Neul yg telah brkahwin dngn seorang lady brnama apaa ntaah tak ingt, 10th prince, Wang Eun lakonan Bekhyun EXO, 13th prince, Baek Ah lakonan Nam Joo Hyuk, 14th prince (maknae) lakonan Ji Soo. wah rmai btul putera hensem hensem.

Okay, then Go Ha Jin ni mendapati dia trsedar dlm kolam diraja, ketika itu, 10th Prince sedang mandi di situ. Warghh bilaa 10th prince tu trsedar bhwa ada org asing dlm kolam tu maka kecohlah mereka mahu menangkap org itu. Go Ha Jin terasa pelik dengan persekitarannya, dan dia trnmpk Chae Ryeon servant yg brkerja utk Lady Soo. Go Ha Jin akhirnya mngetahui bahawa dirinya trperangkap dlm tubuh dirinya pda masa lalu bernama Hae Soo yang merupakan sepupu kepada isteri the 8th Prince. Dia trpksa menyesuaikan diri hidup di zaman lalu wlaupun bahasa percakapan serta sikapnya tidak dpt diubah. Rmai yg pelik kerana Lady Hae Soo yg dlu merupakan seorang yg lemah lembut namun, Hae Soo yg skrg seorang yg agak kepoh dan cuai. 

Hae Soo trut brkenalan dngn putera putera trsebut. Dia bnyk kali juga trserempak dngn 4th Prince, dan mula brkenalan lebih rpt dengan putera trsebut. Org lain takut dgn 4th Prince namun tidak bg Hae Soo, malah dia boleh melawan kata kata putera yg mnyeramkan itu.

Di episode 4, aku mula excited gara gara Hae Soo dan 4th Prince mula bnyk scene brsama. 

Okaaay, skrg aku nk blanje gmbr gmbr actor dlm drama nii

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Baekhyun - 10th prince

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Hong Jong Hyun - 3rd Prince

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Ji Soo - 14th Prince (Maknae)

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
8th Prince - Kang Ha Neul

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
Joo Hyuk - 13th Prince

and also 

the scariest handsome prince
4th PRINCE 
LEE JOONG GI !

Image result for scarlet heart goryeo poster HD
4th Prince, Wang So, Putera yg tidak diakui anak oleh ibu sndiri, Queen Yoo gara gara wajahnya yg menyeramkan kerana telah ditoreh ketika kecil. Dia dihntr utk di adopted oleh satu keluarga di Shinju, namun, dia bukan dijaga oleh keluarga trsebut tpi diseksa, dia dikurung oleh kluarga itu dlm kndang yg penuh dngn serigala, dan oleh kerana dibesarkan dngn persekitaran sebegitu, putera ini mula membesar tanpa takut untk membunuh sesiapa shaja yg menghalangnya atau tidak disukainya, Dia langsung tidak gentar. Wang So merupakan adik kandung kepada 3rd Prince serta merupakan abg kndung kepada 14th Prince namun, mereka tidak rpt gara gara ibu mereka hanya menyayangi dua anknya 3rd Prince dan 14th Prince. Oh lupa, sbenarnya raja zaman ni brkhahwin rmai sbbtu, rmai putera. hehehehe

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

i like her, Hae Soo ^^



Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

Image result for scarlet heart goryeo poster HD

I also like this couple,
4th Prince and Hae Soo :*


okay, i think that's all for my review todaaay.

p/s : perlu tngokkk tauu ! drama ni best sngtt, haa, lagu OST pun best, aku recommend lagu For You yg dinyanyikan oleh Baekhyun,Xiumin dan Chen, serta lagu Say Yes yg dinyanyikan oleh Locco dan Punch. dua lagu OST trut dimainkan dlm Running Man episode 314 :D okay byeee ~

No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3