Wednesday, September 28, 2016

Tak ku sangka ku temui namanya ~

Hi again, utk kedua kalinyaa mlm ini ~

Lps siapkan entry yg tdi, aku kembali meneruskan pncarian utk nama phytoplankton yg bukan ku observe ituu.. ntah siapa lah handle phytoplankton tu ~~ Haa aku belum tnjuk enn gmbr bwh microscope tu enn, mri mri aku tnjuk !


tuu haaa, yg bulat bulat tuu ~~

Actually mcm yg aku bgtau, aku xnk gmbr nii. iye lah kan siapa yg nk mnyusahkan diri sndiri cri benda yg tngok pun mcm "what is that?" hahahaha ~~ aku actually nk gmbr bwh ni


tuuu haaa, satuu jer ! besar pulak tuu. bentuk pun nmpk jelas kan ?

itulah actually gmbr yg aku nk. tpi prtner aku nk jugak ~~ partner aku si iqbal muka ala ala chinese smpai aku ingtkan dia chinese first time nmpk. dngn snowcap nyaa ~~ dia dh nk benda tuu takkan aku nk cri gaduh pulak kan. menempah maut nmpk nk gaduh dngn partner. so, kerana sifat mengalah aku xD aku pun ambik lah gmbr satu lgi. tdi pun tgh whatsapp dngn si iqbal tuu. tanya mcm mcm soalan. aku punya gmbr tu dh lhaa eyy xtau lah nk kata apa. haa nk bgtau yg gmbr si iqbal tu nama dia Oscillatoria sp. aku pun xtauu ~~ tpi untunglah dh jumpa nama. so tdi aku bukaklah satu satu. check search Phytoplankton in freshwater ~~ then jumpa bnyk type, aku check satu satu gmbr dngn hrapan adalah rupa yg sama mcm gmbr phytoplankton yg aku terima tuu. and wow ! aku trkejut, wlaupun xpsti betul atau salah namanyaa ituu. tpi aku dh stick nk bg nama tuu dh dlm lab report aku nnti


say hi to : Sphaerocytis schroeteri / Sphaerocytis cp.

dlm lab manual kata tkpe kalau hanya letak nama genus dan xjumpa nama species pun, tpi dh alih alih trjumpa nama species dia dlm wikipedia so aku letak dua dua lah, nama genus dan speciesnyaa ~~  Aku check google jugaklah dngn species ni utk pastikan ia dtg dri freshwater. risau pulakk rupa jer yg sama pdahal sample dri benthic ke atau seawater ke kan. nayaaa kosong markh lab report aku. 

So, bila di seach nama tuu dlm google, maka aku jumpa gmbr gmbr spt di bawah

Image result for Sphaerocystis schroeteri

Image result for Sphaerocystis schroeteri

Image result for Sphaerocystis schroeteri

haaa, adlh lah jugak rupa mcm gmbr pure dri lab nii kaaan


zoom/click lah utk tumbesaran, klau nk tngok sama ke tak...

maka aku dngn nekad dan bulat hati nk submit algae tu dngn nama yg aku jumpa tuuu... dkat bwh nii aku sertakan juga sedikit maklumat tntg algae yg aku cri. tuu haaa, species ni ditemui pda tahun 1987 ~~

Sphaerocystis schroeteri Chodat, 1897 
AphiaID: 248170 
Classification: Biota > Checked: verified by a taxonomic editorPlantae (Kingdom) > Checked: verified by a taxonomic editorViridaeplantae (Subkingdom) > Checked: verified by a taxonomic editorChlorophyta (Phylum) > Checked: verified by a taxonomic editorChlorophyceae (Class) > Checked: verified by a taxonomic editorTetrasporales (Order) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystidaceae (Family) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis (Genus) > Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri (Species)
Status accepted
Rank Species
Parent Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis R.Chodat, 1897
Orig. name Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri Chodat, 1897
Synonymised
names
 Checked: verified by a taxonomic editorGloeococcus schroeteri (Chodat) Lemmermann, 1915Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis vesiculosa var. schroeteri (Chodat) Playfair (synonym)
Sources basis of record Algaebase, available online at http://www.algaebase.org [details]
[show all]
Direct child
taxa (2)

[show all]
[sort alpha..]
 Forma Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri f. nivalis F.E.Fritsch, 1912
Variety Checked: verified by a taxonomic editorSphaerocystis schroeteri var. tetraedrica Playfair
Environment marinebrackish, fresh, terrestrial


credit to http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=248170

So, hmpir 85 peratus kerja aku siap. tinggal nk uodate info description psal algae tuu, dh cntikkan sikit ayat aku utk methodology ~~ yeay skrg aku boleh tidoo. serius aku pening kepala skrg neyy. pening nk meneliti satu satu gmbr algae. tpi itu semuaaa adlhh cabaran ~~ heheheeh

Skrg ni, mls dh nk fikir salah ke apa ke, apa apa pun, aku dh buat dh,. dh tekad dh kann hahahaha ! smpai update blog neyy nk cerita psal research utk report.

I think, that's all from me, tonight. nearly 1 AM in the morning. and my head surely pening. hmm. 

p/s : nntikan update aku nextweek because i and also other 78 students of Bio Marine will explore our UMT RV Discovery ~~ kapal kecil comel yg mnjadi milik mutlak UMT. aku pun excited dan xsbr nk tnggu next week ! 

Image result for umt rv discovery
RV Discovery from infront. nmpk megah tak ?

Image result for umt rv discovery

Image result for umt rv discovery
especially for fakulti PPSMS mybe and student yg ambik course brkaitan marine ~

Image result for umt rv discovery

ia adlh kapal penyelididikan milik Universiti Malaysia Terengganu ~

aku bakal mnjejak kapal kecil comel ini minggu hadapan ! stay tune ~~





No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3