Saturday, April 25, 2015

Istilah yang digunakan fans kpop.

Assalamualaikummm ^^
Salam sejahteraa jugakk utk anda anda ~~

Hrini, bosann dah duk menatap adobe reader tuu mmbca rencana psal prguruan. ceh xD akuu nk prgi iv kan Khamis nii. kena ready walauu aku mls nk mampus. dhsyat akuu nii. brbekalkan laguuu laguu kpop pda mlm nii, akuu trgerak hati nk post entry. bru jer tdi, kwn baruu yg aku kenal msa iv asasi tesl di uitm tuu pm akuu tnyaa mksud OTP dan OT yg kpopperzzz slalu gunaa tuu.jdi aku nk tulis psal tuu lhaa pda mlm inii.

well, msti anda anda yg kpopperzz atau ponn manusia manusia yg xminat kpop tpi ada kwn yg fanatik kpop xD ini prnah nmpk/lihat/dngr tntg bnyk prkataan yg pelik pelik yg manusia manusia brgelar kpopperzz ini sbutkan. bendaa benda tuu mcm shortform.

okey, let me list kan !

1. OT

okey, aku bg contoh EXO-L (fans EXO) yg slaluu guna "OT12 in heart OT10 at eyes" almklumlhaa, EXO skrg dah xckup ahlii T.T *sedihhh , jdi rmai jugak sbenarnyaa yg tak tauu apa ituu mksud OT. pndaii gunaa jer.. "i miss OT12" ahahahahaha. OT tuu mksud diaa One True ! One True 12 ! short form lhaa tuu kiranyaaa.

2. OTP

OTP nii sbenarnyaa mksudnyaa on the phone bg org org yg xminat kpop. tpi, OTP bg pminat pminat kpop ialah "One True Pairing" OTP nii contoh pnggunaannyaa ialah apabilaa kita nk memasangkan idol kitaa dngn idol idol lain. contoh lhaa, kita nk pair Luhan dengan Sehun. dan kitaa sngt minat Hunhan inii. jdinyaa "my feveret OTP is hunhan" hahahaha

3. Fandom

yeah fandom, xlngkap seorang kpopperzz ituu tanpaa fandomnyaaa xD cehhh ! hahahhaha, fandom inii bermksud "Fan + Kingdom" kingdom kann kerajaaan gtuu. kiranyaa kerajaan fan lhaa xD hahahha mngarut dah akuu nii. Fandom nii sbgai contoh kita minat Bigbang, okey, then official fandom bigbang ialah VIP jdi kitaa ni fandom VIP. klau kitaa minat EXO kita nii berada di bwh fandom EXO-L. bilaa kitaaa nii dibawah fandom fandom trtentuu, kitaa kena jagaa tatatertib kitaa dan jaga nama baik fandom kitaaa. kerana, klau kitaa buat bangang, prgi kutuk fandom lain, idol lain, yg trpalit tahiknyaa adalah fandom kitaaa. org akan kata fandom kita fandom yg teruk. 

4. Fanwar

ini bendaaa common lhaa. fanwar ! fan + war. perang antara fans ~~ nii paling akuu bencii. bangangg apaa nk berfanwarr bagaiii. xharmonii lngsung. biasanyaa fanwar nii trcetus antara brlainan fandom. bukan idol yg brgaduh tpi para para immature fans yg akuu agak msihh bru dlm mngenali dunia kpop inii. muhahaha. ia hanyaa brmulaa dngn "idol akuu lebih hebatt dri idol kau" "idol kauu msti slalu lip synce kan ?" "Idol kau tak layak menang award." puiii, mnympah akuu. yg trbaruu, yg aku bengangg. adaa satu fans 1D yg immature. woii aku 1D jugakk okey, sbb aku pncintaa muzik. dia bndingkan Harry Styles dngn Luhan akuu dan ckp Luhan akuu hodoh. akuu x sakit hatii ponn. sbgai kpoppers yg senior aku mls nk cri gaduh dngn diaaa. aku sarcasm jer sikitt. akuu post gmbr Luhan yg dia update ig tuu dan tweet "hodoh nyaa Luhan aku, hahahahha" hahahahaha, fanwar inii bahayaaaa tauu. lgi lgi klau kau brgaduh dngn fandom yg besarr. contoh mcm EXO-L atau VIP hahahah, habiss kauu kenaaa dngn org org dlm fandom tuu. sbb biasanyaa yg mature nii dia bg sarcasm jerr. pdasnyaa xtrkataaa. muhahaha

5. Bias

Bias, klau kpopperz tkder biass bisaa dimintaaa utk kluar dri duniaa kpopperz >< hahahaha. keranaa klau kpoppers tuu mmg gila gilaa kipas susah matiii, bias dia bukan 1 tpi 10 >< hahahahaa. contohnyaa mcm akuu nii haaa, okey, bias nii contoh lhaa dlm satu grup contohnyaa 10 members, msti dri 10 members tuu kitaaaa akn trtarik dngn seseorang atau mybe dua org ygg mnrik hati kitaa. okey tuu bias. hahahah, bilaa org tanyaa akuu, bias kau siapa ? aku msti tanya dia balik, bias dlm group mana nii ? hahahaha, well, aku kan multi fandom. gilaaa ke ada sorang jer bias ? bias aku yg first msti lhaa si comel Luhan tuu, then Jungkook BTS, Leo VIXX, Jin BTS, Mark GOT7, Ren Nuest, Donghae Super Junior, Henry SJM, and bla bla blaa ~~ hahahahah. 

6. Triple Crown

ahahaha, ini ini ! Triple Crown, tdii, EXO mlalui lagu Call Me Baby dah dpt Triple Crown sbnyk 4 kali ! Congratulationnn baby-deull :* hahahahaha *smpat lagiiii akuu kan* Triple Crown nii mksudnyaaa laguu yg idol anda nyanyikan/perform tlh mnang sbnyk 3 kali berturut trut dlm acara muzik di korea. contoh acara acara muzik yg trkenal ialah Inkigayo, Music Core, Show Champion, Music Bank. musiic show yg pling akuu sukaaa gilaa ialah Inkigayoo keranaaa hiasan/prop stage trlampauu baguss ! nmpk memukaauuu. okey, dah faham apa itu Triple Crown ? klau inkigayoo, jikaa group idol anda dah menang Triple Crown, laguu ituu sudahh tidak dpt brtnding lgi. hahahah. bg pluang kat org lain pulakk kowt >< 

7. All Kill

semua terbunuh ? >, direct trans hahahaha. All Kill nii mksudnyaaa, lagu yg dibawakan oleh idol anda tlg mnyapuu bersihh crta crtaaa di korea. hebatt lhaa tuu kann. 

8. Hallyu Star

Hallyu Star (pmbawa gelombang korea ke seanteroo dunia) kiranyaaa group group idol korea yg trkenal di sluruh duniaa nii tlh mmbawa brsama nama Korea Selatan ke mataa duniaa. 

9. Big 3/ Big 4

hah ? hah ? apaaa inii ? okey okey, dlm industri kpop nii, mstii lhaa samaa jer mcm industri industri hiburan yg lainnn kann, ada nyaa syarikat yg mnjadi tmpt tmpt artis artis bernaung dibawahnyaaa. tpi dkat korea nii, kiranyaaa mcm company company nii bersaing antara satuu samaa lainn. klau kpoppers xkenall company company nii mmg truk. Big 3 nii merujuk kpd syarikat syarikat besar yg berpengaruh yg mlahirkan idol idol yg brtraf hallyu star. Big 3 tuu ialah ofcourse the evil SM entertainment. hahahaha, lagi YG entertainment dan JYP entertainment. tpi kdang kdang ada org sbut Big 4 jugaa utk masukkan skali Cube Entertainment.
 syarikat syarikat hiburan inii mempunyaaii pendapatan ygg mmg daebakk. kayaaa lhaa kiranyaa kerana idol idol mereka brkualitii lgii diseganii lagi popular. hahahaha

artis artis naungan ~~

SM entertainment
- TVXQ/DBSK
- SUPER JUNIOR
- SNSD
- SHINee
- F(x)
- EXO
- RED VELVET

YG entertainment
- BIGBANG
- 2NE1
- WINNER

JYP ent
- 2PM
- 2AM
- GOT7
- MISS A
- WONDER GIRL

and bla bla blaa lhaa, mls dah nk tulis. hahahhaha

okey, setakat ituu dahuluu penerangann kuu, nnti ku smbungg lgi. okey ? hehehe

#akn di update ~~ hahaha mlm nii dh penatt. 
#btw, Kelantan menang mlm nii ^^ hahahahah






No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3