Wednesday, June 22, 2016

Kenaa chicken pox T.T

Hai semuaaaa.

Skrg aku tgh lnding ats katil nii. Letih doo bru blik dri klinik. Huwaaaaa nk nangissss. Umur 19 tahun akhirnyaaa kena jugakk chicken pox nii. Ini semua gara gara brjangkit dngn adik dhiya. dia yg pling bongsu dan dia jgak yg mula mula kena chicken pox dlm famili akuu. selepas 2 minggu akuuu pulakk yg kenaaa. terukk gatalnyerrrr.

Sbenarnya 5 hari sbelum hrinii aku asyik rasa letih lenguh pening pening. pelik pulakk. Klau demam tuu xderlhaa pelik sngt kan sbb aku akan slalu demam pada bulan puasa. tpi setiap tahun simptom demam bulan puasa akuu tuu mula mulanyaa akan sakit tekakk,sore throat org putih kataa. tpi kli tak pulakk. tuu yg aku pelik tuu. ingt ag wktuu blajar di kmpp hrituu. demam bulan puasa aku mnyerangg. rasa nk nangis pun ada. siap kena ambil darah. dh lhaa aku ni penakut tahap gaban dngn sgala jenis peralatan hospital especially JARUUMMM ! nasib baik xmeraung hrituu kaaan hahahahaha. okay bck to story...  dlm duk pening pening tuu aku sbgai ank sulung dlm kluargaaa kenalhaa buat kerja rumahh. dlm letih letih tuu kena bsuh kasut aimy yang makk aii hitam berselut. nasib baik askr askar melayu aku yg lain tuu dh jdi pngawas so kasut hitam muhehe mngurangkan beban tukang basuh kasut nii haaa.

Wlaupun tgh pening tuu aku diamkan jer. aku xckp apa apaa pun dkat papa atau ibuuu  kenapa ? sbb xnk prgi klinik lerrr. sowwryy i xnkk okaaay. hri kedua tuu gue mula perasan yg dkat lengan gue ada bintik bintik merah. tidaaak. aku takut gilaa klau klau kena denggi ke. dhlaa dkat kmpung sbelah tuu dh rmai dh kena denggi. berasap jer jalan jalan kat kmpung sbb org ksihatan dtg duk mnyembu. uishh. lajuu lhaa akuu check google cri psal simptom denggi tuu. xnkk weii. xnk tidoo hospitaal. bila check check aishh xder lhaa bnyk sngt simptom denggi tuu yg ada pda aku. cuma lengan nii jer lhaa tumbuh bintik bintik merah,pening dan lenguh. so aku truskan jer hidup mcm biasa hahahaha. xkisahkan sngt panas dan pening tuu.

klamrin ntah kenapaa dh xtahan sngt panas gilaa badan. makan sahur pun mcm nk taknak jerr. lantak lhaa mmg aku xsukaa mkn sahur punn. tpi makan jugak sikit utk kejar pahalaa kaaan. lps subuh akuu tidoo. pening panas sngt tak sepesaaa. dlm kul 8 ibuu kejut sbb ibu ngn papa nk kluar bli barang. masa tuu aku still lgi act mcm aku xder pape. ibu pesan sruh jemur kain, kemas dapur, basuh tangga, lap tingkap, buang sampaah bapaak bnykk kerjaa dngn kepala aku yg dh brputar tnggu bintang nk kluar jer ats kepala tuu. aku angguk jer. adik adik aku semuaa ada kt rumah kcuali yg duduk asrama tuu. lepas tutup pintu tutup pagar rumahh aku pun trus mnymbung tidoo. gue capekk seriously ! kejap jer aku tidoo sbb tringat pesanan ibu sruh buat brmcm mcm benda tuu. wehh akuu berjayaa buatt weii. aku pun trkejut dngn kudrat akuu tuu. done semuaa siap. then masa utk tidoo balik. aku g pesan dhgn askar askar melayuu akuu tuu sruh snyap snyap sikit jngn bukak pintu then aku trua masuk bilik tidoo. tak bngun bngun smpailhaa aku dngr suara ibuu. Rupanya adik aku yg skolah asrama tuu dh dibawa pulang. Kena chicken pox dhh diaaa.

Demam smpai ke mlm xleh nk bngun dhh. kata ptus dri papa esok g klinik. kata ptus yg aku xsukaaa. so hrini aku prgi klinik dngn adik aku yg skolah asrama tuu. nk mintak mc skalii. aku lak alhamdulillah kena time time cutii mcm nii yer dokk. ALHAMDULILLAH.

tdii masa jalann rasa sakit.. rupanya bertih a.k.a chicken pox tuu tmbuh dkat tapakk kakii. jalan pun trhincut hincut. chicken pox tuu mnguasai seluruh anggota badan akuu. kena dkat cuping telinga pedihh weii nak ambik wuduk. tak psal psal kenaa pantang. xleh minum air tmbikai feveret. pdahal klu bukaa puasa nii ahh segarnyaa klau dpt minum air tmbikai. and kena makan ubat. tpi aku xmakan punn. hehehehehe. Asha akan tetap Asha slamanyaa. mane nyer nk makan ubaaat. ubaat tuu semua aku sdekahkan dkat adik akuu. aku sapu losyen calamine jer xnk bg parutt. nonono ubaaat.

okaay dhh. nk tidoo. haa satu anugerah Allah, bila aku demam bulan puasa jer msti aku xkan rasa lapae xkan rasa dhaga. hebatkaan hahahahhaa. wei tdi timbang berat dkat klinik. berat aku trun 4 kg hahahahhaa. berkat tkder selera spnjang 5 hari yg lalu.

Maaf lhaa artikel story mory nii agak pnjangg. selesa kuut menaip smbil brbaring hahahaha.

No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3