Monday, August 1, 2016

Review Kdrama : Mirror of The Witch

Image result for mirror of the witch poster

Assalamualaikum and salam sejahtera :D Ceh, skemaa kaaan.
Hrini trgerak hati dan jiwa nk bereview ~~  so, aku pilih drama korea yg baru sahaja tamat ditayangkan Julai lalu The Mirror of The Witch.

Faktor utk menonton :

Mmg dri awl ketika trailer drama ni keluar aku mmg dh excited habis. Drama ni mmg antara drama drama yg aku tnggu tnggu lah ! First sekali, kerana heroinnya ! AKu godek godek cerita tntg pelakon muda Kim Sae Ron yg aku kenali dlm drama High School Love On yg digandingkan dngn Woohyun dan Seungyeol Infinite. So, sejak tu aku mmg minat dia. Wajah comel dia buat aku trsengih jer wlaupun aku prempuan jugakk.

So, aku pun godek godek Wikipedia cri synopsis psal drama ni. Ia bg mnguatkan lagi tahap keminatan aku trhadap drama tuu…

Drama ni first sekali base tntg Historical Drama ~~ Well, rmai org org yg menonton drama korea tak suka menonton historical drama nii. Bosan mybe. Tapi bg aku yg layan drama korea kerana keunikan storyline drama korea ini adlh wajib bagi aku untuk menonton drama ini. Seriously mmg dh bnyk drama historical yg aku tngok. Zaman Joseon nii mmg aku kenal sngtlah. Malah aku turut berminat dngn bahasa istana yg agak kuno tuu. Kadang kadang aku trfikir, tak letih ke dorang nk melontarkan satu satu dialog tuu sbb cara cakap org Zaman Joseon nii agak keras. Aku pun kdang kdang suka tiru jugak gaya prcakapan diorang.

Second, it’s a fantasy story base on a queen yg mandul xmampu melahirkan zuriat atau dipanggil pewaris tahkta buat kerajaan. Queen nii mmg cntik ahh superb ahh. Beliau pun mmg nkkk sngt dpt anak tpi dh disahkan mandul. Akhirnya, mak si Raja tuu, panggil si bomoh yg spatutnya telah pun dihalau dari istana untuk buat black magic bagi mndptkan ank. Si bomoh perempuan brnama Heo Jong nii mmg dh lama brdendam dngn royal family disebabkan oleh ….. rahsia lah ! kalau nk tauu silaa tngok yerr. So, dri cdangan si bomoh tu, dia sruh queen tuu mintak tolong bomoh muda yg baik hati utk ‘brsama’ (faham faham lah yer maksud brsama tu yer) dngn si raja (a.k.a sang suami tuu lhaa) maka, dngn berat hati si bomoh muda yg baik hati nii pun dngn taatnya menurut permintaan si Queen tuu. Maka mlm brsejarah tuu pun brlaku disaksikan si Queen sndiri srta beberapa org hulubalang istana yg berada di luar tirai kamar baradu si Queen tuu. Kemaiin dorang. Benda private cmtuu ponn kena ada saksi. Seksa oii jdi royal family. Everything is watched ! Then, si bomoh muda nii pun mngndung tpi diri dia sndiri tak tahu. Si bomoh jahat tuu pulak trus guna black magic utk pindahkan fetus dlm rahim bomoh muda yg baik tuu ke dlm rahim si Queen trsebut.

Tak ckup dngn tuu, si bomoh jahat ni merancang nk bunuh si bomoh muda yg baik namun si bomoh muda yg baik yg sebenarnya nama dia Hae Ran tuu dpt tau. So mlm tuu sblum dia mati, dia prgi dkat queen dan dia dpt lihat yg queen tu dh pun mngndung. Bukan satu tapi KEMBAR ! well, klau korang nk tahu, royal family xleh lahirkan ank kembar. Klau lahir jugak, satu akan dibunuh. Kecualilah kalau lahir sepasang lelaki perempuan, so bolehlah si bayi lelaki dpt title Crown Prince manakala si bayi perempuan dpt title Princess so xderlah berebutan takhta. Maka, si Hae Ran nii pun prgi dkat queen then dia kata “Congratulation, you pregnant to a twin.” Trkejut lah si  Queen nii sbb bomoh muda tu boleh nmpk. Tpi bomoh muda tuu tau yg queen tuu pun spakat nk gunakan dia dan nak bunuh dia, so dia pun prgi sumpah bayi dlm kandungan queen tuu. Keduanya akan mati menjelang umur 17 tahun. Sesiapa yg mencintai mereka akan mati, dan Sesiapa yg mereka cintai juga turut mati. Maka, jatuhlah sumpah atas kedua bayi malang itu. Maka, ketika lahir bayi kembar itu rupanya sepasang lelaki dan perempuan, tetapi disebabkan oleh sumpah, maka bomoh jahat itu mmberikan pilihan buat queen bayi manakah yg ingin diselamatkan dan bayi manakah yg perlu dibunuh. Ini kerana, sumpah itu boleh dipindahkan ke atas satu bayi shaja. Maka, mereka memilih bayi lelaki kerana memerlukan pewaris utk mnjadi Crown Prince. Bayi perempuan malang itu kemudian diserahkan kepadang Mr Choi yg juga merupakan dukun Taoist yg boleh mngeluarkan Holy Fire dri kedua belah tangannya utk mmbunuh bayi itu. Jeng jeng jeng ~~

Korang rasa bayi perempuan tuu akan mati macam tu jer ke ? heheheh, kalau nk tahuu tngoklah ! Aku pun still lgi tgh mnonton. Skrg tgh mnonton ep16. Ada lgi 4 episod ! 

Sebenarnyaa, apa yg aku cerita dkat ats tuu sbenarnyaa dri episode 1. 

I give 4.5/5 for this drama ! 

And, i nk belanjaa gmbr hero heroin yg hensem dann cntikk 

Image result for mirror of the witch poster

Yoon Shi Yoon as Heo Joon
Kim Sae Ron as Yeon Hui



DONT FORGET TO WATCH !

Image result for mirror of the witch poster

Bye :)





No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3