Saturday, February 4, 2017

Dunia kdrama kuuu ~ [LATEST]

Heyaaa uolsss. I hope you have a great mood today like i am :))

Hmm, aku xtau sama ada korang tau ataupun takk, walaupun korang tak tanya tpi aku tetap nk bgtauu. Ikutku blogkuu kaan ? hehehehe. Sebelum music kpop, sudah smestinya what i fav so much is korean drama ! Watching kdrama and learn the korean words in those drama well it is what i have been doing since 2011.

Tahun 2016/2017 mnyaksikan bnyknyer drama drama hot korea yg bukan shaja hot di Korea tpi di SELURUH DUNIA ! tak keterlaluan utk aku katakan mcmtuu kaan ? so, malas nk ckp bnyk, jadi untuk entry kali ini, aku nak listkan beberapa drama latest yg telahpun ku tonton ataupun sedang ditonton atau bakal ditonton.

Goblin
Image result for Goblin kdrama

A very great drama of course ! Drama ni baru jer tamat dua minggu lalu... aku berminat utk tonton drama ni mstilah sbb Lee Dong Wook yg aku sngt adore tuuu. Yg gentleman sama mcm Kim Jong Kook. Dan aku dngr jugak Gong Yoo hero filem Train To Busan ialah hero drama ni. dan heroin Cheese in The Trap yg drama yg juga sngt awesome bg akuu ~~ para barisan pelakon yg trkenal ni sudah pstinya mmbuat smngat aku utk mnonton berkobar kobar. Malah drama ni sebelum ditayangkan lagi sudah disebut sebut oleh oara peminat kdrama.

Berkisar mengenai seorang panglima perang yg hebat pda zaman joseon 900 tahun dahulu yang telah menjadi Goblin atau mahkluk yang tidak mati selagi pedang di jantungnya tidak dapat dicabut. Ketika di latest world, dia brtemu dngn seorang remaja perempuan yg masih brsekolah yg mengaku dirinya berupakan the goblin's bride. Remaja itu dapat melihat hantu atau roh gara gara tanda lahir yg ada di belakang badannya. Remaja perempuan itu merupakan roh yg hilang yg dicari oleh si malaikat maut/ the grim reaper lakonan lee dongwook. Sebenarnya remaja itu tidak dapat lahir ke dunia spatutnya kerana ibunya spatutnya meninggal sebelum smpt melahirkannya. Namun, si goblin lakonan Gong Yoo telah menyelamatkan ibu si remaja berkenaan dan remaja trsebut, dapat lahir. 

Drama ni sngt menyayat hati, tapi ada unsur jenaka yg sngt happening, prsahabatan dan bnyk lagi lah nilai dalam nii hehehehe. Boleh lah korang nak tonton drama nii bila bila nnti. 

Image result for Goblin kdrama
The Goblin and the Goblin's bride 

Image result for Goblin kdrama
The crazy goblin, and the funny grim reaper >,< !!

The Legend of The Blue Sea

Image result for the legend of the blue sea


This drama ! lagi satu drama yg sngt wahh aku sngt berpuas hati. Dari segi plot serta endingnyaaaa. Biasanya klau drama korea, bg aku yg flop adalah endingnya, tpi utk ending legend of the blue sea bg aku wow jugak sme mcm goblin. 

Drama psal duyung msti kita dh bosan tngok dh kaaan. Dh faham sngt fairy tales psal duyung yg jatuh cinta dngn manusia dan naik ke darat then jatuh cinta then trpksa mngorbankan diri whatsoever. Well, drama ni pun mngambil ciri yg sama, seekor ehh ke seorang duyung yg jatuh cinta pda sorang manusia yg akhirnya mmbawa dia ke daratan. Dlm drama ni juga ada both zaman dahulu kala serta zaman moden. Di mana drama ni cuba memperketengahkan, kelahiran semula mcm drama goblin jugak di mana duyung yg sama suatu ketika dahulu prnh mncintai manusia yg sama pda zaman dahulu dan dilahirkan semula pada zaman moden dan mengulangi kisah dahulu. Bnyk unsur jenaka tntg si duyung yg sngt lah lawak tuu, dan si hensem lee min ho yg snggup melayani kerenah si duyung. Dalam pada masa yg sama si hero mngalami msalah keluarga, di mana ibunya menghilang, dan dia melarikan diri dari rumah kerana bapanya brkhahwin lain dan mmpunyai seorang anak lelaki yg lebih tua usianya dri dirinyaa. wahh bnyk plot gak drama ni dan ada unsur jenayah spt bunuh. 

Image result for the legend of the blue sea

ouch a kiss ~~

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Drama ni sngt relaxing, brbding drama lain yg penuh dngn plot mnyedihkan dan unsur yg agak deep. Drama tntg kehidupan seorang gadis yg menceburkan diri dalam bidang sukan angkat berat yg dipandang rendah oleh orang lain. Namun, mengetepikan pndangan orang lain, Kim Bok Joo, mrupakan seorang gadis yg happy go lucky dan sngt penyayang. Konflik brmula apabila dia telah mnyukai seorang pakar diet dan akhirnya dia telah membuat keputusan utk mnyertai program diet. Dia juga telah berbohong dngn mngatakan bhawa dia merupakan seorang pelajar seni muzik kepada doktor trsebut. Rupa rupanya doktor pakar diet itu merupakan abang angkat kepada kawan lelakinya di universiti sukan tempat dia belajar. Jong hyun, seorang atlet renang dngn sedaya upaya menolong bokjoo utk memikat abgnya, sehingga pada satu tahap, dia mnyedari bahawa dia juga menyukai sahabatnya itu. Drama ni bnyk brkisar kekeluargaan, persahabatan dan kisah prcintaan seorang remaja yg tidaklah terlampau cantik ketika di universiti, 

Korang memang digalakkan utk menonton drama kisah cinta atlet sukan ini yg sangat comel, mampu membuatkan korang trsenyum sndiri dan brharap korang adalah the lucky fairy Kim Bok Joo ^^

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

Image result for weightlifting fairy kim bok joo

ahhhhh i'm so in love with this couple ^^

Oh My Geum Bi

Image result for oh my geum bi

Deep sad drama mngisahkan tntg seorang kanak kanak prempuan brnama Yoo Geum Bi yg menghidapi pnyakit yg jarang dihidapi org lain Pick-man diseasee di mana lemak menyaluti bahagian otak pesakit. Geumbi pada awalanya tinggal bersama seorang makcik namun, setelah makciknya mengetahui tntg pnyakit yg dihidapi geumbi, makcik mnyuruh geum bi utk tinggal dngn seorang lelaki yg diberitahu sbgai ayahnya. Ayahnya pula seorang bekas banduan yang kuat menipu duit orang. Sejak tinggal bersama geum bi, ayahnya mula berubah secara perlahan dan akhirnya begitu mnyayangi geum bi. Konflik adlh apabila Geum bi mula sakit teruk.

Klau korang suka drama tntg kanak kanak comel yg tidak brnasib baik ? dan kisah comel antara anak dan bapa, so this drama is very RECOMMENDED !!!!


p/s : drama akan diupdate lgi. wait and see yaaa :))




No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3