Thursday, February 2, 2012

cerita zaman dulu-dulu..

Hrini sha nk mngimbas kmbali kenangan lama…. Auwww!!! Knangan mser sha msih jdi bdak berhingus… hehe… kngan sha di sekolah,prasekolah n tadika…. tempat yg bnyk mnyimpan kenangan dan memori terindah dlm hdup sha….
Dear honeydew…


Tadika di selancar 4 johor…

Sha dah x ingt dah tadika tue nma aper… tpi di tadika tue la … sha mngenal erti sbuah persahabatn.. dri kecik lgi sham mg rapat ngn bdak lakiey… kwn perempuan sha Cuma ader 2 orang jer… iaitu AMILA n IZZATI… mereka berdua mrupakan anak kwn papa sha… jdi rumah dowrank ngn sha dkat jer… kitorank ke tadika sma-sma… turun bukit tinggi…hehe… kadang-kadang ktorank suka duk kat tadika tue smpai petang… ader bdak laki… so dowrank ajk main-masak-masak….hehe… kadang-kadang main kejar-kejar kat kwsan padang tadika… mser tue panas terik… tpi biasalah bdak-bdak… xknal erti letih… Cuma tau nk bergembira sjer…. Sha mser kecik-kecik mcmtula…. Dlm kul 3 bru kitorank blik umah,.. tu pun sbb kitorank rser lapar… hehe…tpi mser dlm otw nk blik umah tue… ktorank smpat lgi main… kwsan tadika dan taman perumahan kat situ dihubungkan ngn 1 jalan berbukit yg tinggi…. Jrg la kereta lalu lalang kat situ… kitorank berlumba sper yg cpat naik bukit tue dyee yg mnang… tpi 0fc0z la bdak laki.. nme dye HAKIM…. Dye tue mmg aktif …yg slalu kalah dlm pertandingan tue ialah kembar izzati…izwan… sbb IZWAN mser tue chubby ckit… ermm dlm erti kata lain bertubuh gempal…hehe… so dye hnya brlari sekerat bukit jer…. Lpstu bler balik…kitorank dah janji nk main menembak ptg nnti… ptg tue… bdaak laki Hakim,IZwan n Faez dah buat pistol kayu yg mcm lastik tue… dia bgi kami sorank 1… then bgi mser 5 minit utk cri buah yg kecik-kecik untk dijadikan peluru pistol tue… mknanyer kna cri bnyk-bnyk la… tpi selalunyer bdak laki nie suka main tipu… dowrank sbenarnya dah ada bnyk buah tu dlm poket sblom kitorank dtg… so bnyk la peluru dowrank… dan sperti biasa la grup bdak laki yg mng…. Lps letih main… Faez akan mntak air tebu dri ayhnya…. Ayah Faez tue pnjual air tebu… tpi stiap ptg .. msti kitorank akn dpt mnum air tebu percuma… dan kadang-kadang ayah Faez akn bgi kita btang tebu yg blom diambil airnya… kitorank pun hisap sjer la… mlm-mlm kitorank akn prgi mngaji ramai-ramai kat rumah ustzah.. n bdak laki nie mmg trkenal dngn otak mereka yg suka mngusik… jdi mlm-mlm selalu la dowrank mnyamar jdi hantu… hehe… di rumah ustazah kitorank selalu bergaduh nk bcer dulu… sbb ustazah tue slalu sediakan makanan utk kitorank….hehe…brebut la jwbnyer….
….mcmtu la….cerita sha mser kecik-kecik dulu… buas kan…???? Dan mcmmner akrabnyer prsahabatan sha ngn kengkawan sha…

Prasekolah SKLKTP selncar 3,Muadzam Shah ,Pahang


Di pra sekolah… sha msih berkawan ngn amila, izzati, izwan, hakim n faez…. Tpi sha dh x bley blik dngn dowrank lgi.. sbb msing-msing blik dngan ibubapa… so sha blik ngn ibu sha yg mngajar di sekolah tu… sekolah tu sekolah campuran… n skolah tu x pe klau xnk pkai tudung… jdi mser sha pra…hnya sowrank jer bdak permpuan yg pakai tudung… nme dye Hanisah… dye niey mmg alim ckit tpi suka bergurau… Hakim jdi ketua prasekolah Cahaya … sbb mak dye mrupakan guru besar kat skolah tue… sbbtu ramai pilih dye dan 1 lgi sbb dye baik dan hensem!!! Hehe… prasekolah tue cntik. Sngt!!! Cg dye pun baik smer mcm cg di tadika…. Dkt pra tue ader 2 org perempuan yg berlagak cntik…tpi bukannyer cntik snngt … tue Faez , Hakim n Izwan yg ckp… dowrank ckp bdak berdua tue action sjer lebih… bdak berdua tue suka ikat rmbut mcm ulat bulu… mser tue… hnya sha dan bdak berdua tue jer rambut pling pnjg kat pra Cahaya… sha Cuma ikat tocang dua dan kadang-kadang jer ikat 3… ibu sha yg selalu ikat rambut pagi-pagi… jdi bdak berdua tue selalu guna ikat rmbut rambu-rambu… Hakim ckp sbjik cam badut…haha… amila ngn Izzati plak x suka rmbut pnjg..tpi wjah mereka cntik dan putih… mnakala 2 org bdak perempuan yg sha x ingt nmer apa tue… bukannyer putih sngt pun…pkai bdak sjer lebih… sbb bler tnghari msti muka dowrank tu jdi gelap blik… klau org kulit putih smula jdi….klau tnghari atau cuaca panas … msti kulit dowrank jdi kemerah-merahan… AUWWW!!! Sdap d0p sha mngumpat kwn tpi xmesra sha mser kcik-kcik dulu…. Hehe… sori yer teman…
Nk tau tak mknan kgmaran sha mser prasekolah dulu… sha suka sngt mkn kat kntin sekolah tu… sha yg mmg sdari kecik lgi suka mkan benda yg hotn spicy gtewww… so every morning n after scul…. Sha akn mintak ibu sha pergi beli mi mamak extra pedas kat kantin tue… auww!!! Terbaek lah!!! Lps abis jer wktu blajar bgi bdak-bdak prasekolah… sha n frenz…. Skrg grup sha dah bertambah 2 org… sowrank nmer Aiman n sowrank lgi Hanisah…. Teka apa kerja gler yg kitorank akn buat smbil tnggu makbapak kitorank datang???? Kitorank tngkap pak berudu …. Haha… gler kan perangai….haha… lps sumer kwn sha blik… sha pergi mnyebok kat klas ibu sha…. Haha… menconteng papan hitam la u alls…. Haha…kekadang tue… kakak yg baek hti pergi dandan rmbut sha yg pnjg mcm Pontianak niey….

Drjah 1 ….

Auwwuuuu… sdih la… mser niey sha dh x bley main lgi ngn kwn-kwn sha… sbb sha dah pindah tpi… sha dpt kwn bru teman-teman… nme dye Sarah Syuhada…. Sma jer kerdil n kecik mcm sha.. kitorank niey suka sngt bwk bekal air n berlawan botol air sper pling comel n hebat…. N seperti biasa sha rapat ngn bdak laki… nme dye Haikal n Zairi…. Dowrank berdua duk dpan sha jer… n biaser mser drjah 1 cg susun meja 4.. ala mcm petak tue… so…sha dngn sarah n dpn kitorank ialak balak2 tue… dowrank nie suka sngt sorok botol air ktorank…. Mesra la katakan… n mser drjah 1 tue.. always la sha dpt no 1 dlm klas… bukan sha nk berlagak Cuma sha nk mnunjuk jer… ahaks! Mser sha taun 1 … klas drjah 1 kat tingkat bwh…kat tingkat 1 kosong…skrg niey dh jadi asrama perempuan…sha ngn kwn2 sha yg len takut snggt ngn tingkat ats tue… sbb ader bdop laki ckp kat tingkat ats tue ader keranda…sumer owrnk prcaya..sbb logic jgak… dhla klas kosong x guna..then ada mangga lgi..Then… stue ari tue.. gril pagar tangga tue x dikunci… bdak laki cbar sper yg nk ikut dowrank pergi tngk tingkat atas tue.. sbnarnyer sha x berani…tpi ramai kwn perempuan sha ajak… dowrank nk pergi tngk jer… then perlahan-lahan naik tangga (mser tue sumer cg pergi mesyuarat) mser naik tue… smpai ank tangga yg terakhir tue…sha berhenti…bdak laki dah smpai dah… then sha nmpak mcm ada kotak kayu pnjg or bhase kasarnyer… keranda… trus mnjerit kitorank…lari msuk klas… pstu d klas sumer bdak duk bercerita psal benda tue… sbenarnya mmg sekolah sha tue keras ckit…sbbb dkt atas bukit dkt ngn padang sekolah tue ader kubur jepun… mmg mnyeramkan la… then bru ktorank perasan…pagar tngga tue blom ditutup… sumer takut nk pergi tutp… dowrank suruh sha sbb sha ketua klas… oh my!!! Gler a… suruh aku plak… pstu kitorank biar jer mcmtu..smpai la tukang kebun yg mmg rapat ngn kami nme PAKCIK DIN dtg dan tnyer sper msuk tingkat atas… stu klas snyap jer… beliau pun kte…jngn pergi lagi…bhaye!!! Err.. pstu ader bdak laki tnyer… ada mayat ker dlm keranda tue.. pakcik din ckp xdew… pihak sekolah dh chek… kosong jer… pstu aku tnyer nper biar jer kat stue…pakcik din kter pihak sekolah x berani nk ganggu… aku pun snyap jer la… pstu pkcik din bcer ayat kursi kat tangga paling bawah sekali then kunci tangga tue n psan kat ktorank jngn pergi lagi kat atas tue… seram kan… tpi kisah seram tue x berakhir kat ctue… nntikan citer di bwh mser ak DARJAH 3… ader ssuatu yg brlaku…seram…

Darjah 2

Sha kena msuk klas lain…sob—tpi sarah,haikal n zairi ader dlm klas tue… dan sha berkenalan dngn Ayu Madiha n Nur Fakhira… dan juga balak-2 ncem name Farez helmi, Azam , Aiman, n so on…. Then sha dpt tau teman baek sha, sarah dah nk pindah.. then ader sowrank bdak pompuan nme Hani Farhana msuk ke skolah n jdi kwn baek sha… so skrnk nie teman baek sha ialah :: Fakhira. Ayu. Hani . wahidah . Farizan…. Then sha kwn juga ngn adnin basri tpi x rpt sngt sbb yg x munasabab…. So drjah 2 dah start fardhu ain… klau bdak len kena tukar bju di skolah.. sha nie diva ckit mser kecik-kecik dulu… x rela nk bertukar baju dlm klas / jamban… so dngn mnggunakan kuasa ibu sha sbgai cg distu… sha p0wn bley slin baju kat umah..pndek kata bley balik la… lgpun..rumah sha dlm kwasan sekolah jgak… TAMAN PERUMAHAN GURU… auww!!! Hebat kan??? Pstu lps org siap solat aper.. mser owrnk nk msuk klas bru la sha smpai kat klas…. Mmg thahap diva btol la…

Darjah 3…
Mser drjah 3… klas telah dipindahkan ke bngunan baru… smakin cntik sekolah aku niey… mser tue aku dah jdi pengahwas sekolah…persahabatan aku dan kwn aku mkin erat… pada satue ari tue… mser rehat.. aku, Fakhira, ayu, hani, wawa, n farizan…main sorok-sorok..(biaser la bdak-bdak x matang lagi…) hani yg akn mncari mnakala kitorank akn mnyorok… hani prgi kira kat balakng sekolah di sebatang pokok yg lngsung xdew daun… ktorank lngsung x hirau tntg bhaye yg akn dtg… sbb….
Lpstu.. aku nyorok…. Lama sngt… tpi msih xnmpk klibat hani atau kwn2 yg lain.. plik jgak tue…ak tngk jam..lgi 10 minit wktu rehat… aku dh mula rasa fed up !! trus pergi tngk kat blakang sekolah … xdew plak hani… mser aku nk naik tangga…tiba-tiba nmpak hani nangis… lpstu sumer yg len dtg… aku pujuk hani dan tnyer apa yg terjadi… dia nk bercerita tpi suara dia tngglam dek tngisan…dan seperti biaser pkcikdin dtg…. Kami pun cter apa yg berlaku… trkejut gler pkcik din… dia kata pokok tue dah 6 kli gagal utk ditebang… ader pnunggu… lgi la mnanis hani dngr pkcik din ckp mcmtu… hani ckp dye mcm mlayang jer mser duk kat pokok tue… dn dye nmpak mcm2…. Keesokan hrinyer… guru besar bwk seorang ustaz utk tebang pokok tue… Alhamdulillah lepas 7 kli duk tetak pokok tue… Berjaya jgak akhirnyer… liat btul pokok tue..

Darjah 4 ( bdak yg dh mula nk knal erti sukakan seseornk..)

Mser d taun 4 tue… aku dh mula brkawan baik dngn Adnin Basri… dia baik tpi suka mngusik… klas aku 4Bestari berada di tingkat 4 atas sekali… sebelah klas aku ialah kelas 5 Bestari… stue ari denni bgtau ak ada bdak 5B sukakan aku… aku buat selmba dan jebih sjer sbb ingt dye mnipu… sbb denni nie suka mngusik… tpi sminggu lps tue… aku dpt tau… bdaak ncem 5B yg pendek2 tue sukakan Fakhira… trus la aku ketawa sbb… fakhira sorg yg amat tinggi… x sesuai bg seorg yg pendek… tpi mereka berdua smer cntik n ncem…. Tpi aku rser fakhira dan farez lbeyh sesuai bersama… sbb aku rser dwrnk niey ader jodoh…fakhira cntik..farez hensem…fakhira tinggi…farez pun tinggi…fakhira olahragawati…farez pula ialah olahragawan…fakhira ahli PBSM…farez pun ahli PBSM (bgitu jgak dngan aku..aku,fakhira dan farez sma2 ahli PBSM..) fakhira ahli rumah wira…farez pun ahli rumah wira… (dan aku jgak smer..ahli rumah wira bersama dngn mereka berdua…aku nie mmg penyibok…hehe) dan mser taun 6 fakhira ialah penolong ketua penghwas…dan sper lgi ketua penghwas nyer klau bukan farez… (mser darjah 6..aku dah pindah sekolah…x bley brsama mereka.. ..) enough stori about fakhira hehe…. Slpas itu… stue ari mser aku tugas jaga tangga…(skmub ader 7 tangga ok!) aku dngr pnghwas berlagak nmer Joe…or his real name is JOHARI sdg bercakap dngn Irfan(bdak lkiey yg sukakan fakhira) joe ckp adnin comel…ahaks!!! Joe yg hitam dan berlagak tue sukakan adnin…patutla suka benar dye lalu klas aku utk ke tngga sebelah kanan..padahal klas dye pun dkt lgi ngn tangga kiri… nk mngintai adnin rupanyer… trus aku beritahu farez suruh dye jaga tangga sowrank-sowrank…ahaks!! Nk kena prgi bgtau bos niey… hehe… smpai kat klas..aku trus bgtau denni…tpi denni xcaya… jadi persoalan tue mati kat ctue… bler farez msuk klas,…dye kate dye pun mls jaga tangga…haha…pada stue ari… cg ader msyuarat.. aku dan farez jaga kelas 3Kreatif mnakala fakhira dan Azam jaga klas 3Wawasan… aku suruh farez turun dulu dngn azam sbb aku nk turun dngn fakhira dan adnin… mser turun tue..aku terserempak dngn Joe,Irfan,dan seorg lgi name Luqman adik Ustaz Amar yg mngajar dan guru kelas aku Fardhu Ain… Ustaz tue ncem adik dye pun hensem…tpi not my taste la… so back to the stori… (oh!! Mlunyer nk cerita) adnin pun bisik ckp bdak nie la yg sukakan aku tue… terkejut beruk aku mndengarnyer… pastu Joe yg jhat itu pun sjer tolak luqman … utk mg’halang perjalanan aku… geram gler aku mser tue… bongok btol si Joe keparat tue… aku turun trus aku sepak dye…hah! Padan muka…trus si Joe tue lari…
Mser fardhu ain ptg tue skli lgi aku blik umah hehe… mser owrnk msuk klas aku pun prgi la sekolah…ahaks!!! Terbaek kan??? Mser tue..sumer bdak beratur luar klas utk bcer doa.. ustaz amar dah smpai… aku pun beratur depan ayu n hani.. mser tue..ustaz zaki tngh berucap… aku dngr adnin brcakap dngn ustaz…tpi yg mnggeramkan aku adalah dye prgi bgtau ustaz tue yg adik ustaz tue sukakan aku…oh jahanam btol la… mlu gler aku mser tue… sbb ustaz tue sngih… siap la denni… nnti aku usik dye dngn Joe plak… awas la… pastu mser ari rye…secara kebetulan denni pkai bju kler smer ngn joe… pink kler… ahaks…haha… Allah bgi chance utk aku usik dye…haha..truk dye ngn Joe kena ari tue…PADAN MUKA!!!! Hahha….


Darjah 5… (semakin akrabnyer prsahabatan…)

Mser drjah 5…kmi ..(aku,ayu,fakhira,hani,wawa n fizan…) telah mmbentuk 1 grup..grup diasaskan oleeh Ayu..sbb ayu dah kemaruk sngt tngk GBS..GENG BAS SEKOLAH kat astro ceria tue… tpi nmer grup kami ialah GBF iaitu GENG BEST FrIEND... nmer kmi dlm kmpulan itu ialah :-
- Fakhira = Fara
- Aku = Shara
- Ayu = Liza
- Hani = Hana..
- Wahidah = Wawa
- Farizan = Fiza…
Siap ada lagu tema kumpulan lgi… erm…aku x berapa nk ingt aper lgunyer…. Sori yer teman-teman…
Tempat perjumpaan grup kami….adalah di tangga…tangga yg jrg digunakan oleh para pelajar… tngga tue la tmpat prjumpaan kami…lgpun pemandangan dye best dan cntik…mndamaikan hti.. jdi waktu rehat ataupun mser cg xder kitorank akn ke sana… bergurau senda kat sana…siap susun kerusi lgi....
So bler bulan puasa… mser tue..exam last year dh abis… cg pun dah x msuk klas dah… kitornk apa lgi…pergi sumbangkan suara dkt tmpat meeting smbil nyanyi lagu rayer… best kan??? Rindu btol aku…suasana kat ctue…. Tahun tue…Perdana Menteri datg ke sekolah aku… ala PM ke 5… ingt tak… sekolah aku yg masuk front paper akhbar berita harian tue… yer la… Perdana Menteri dtg ke sekolah…. Sminggu sblom kedatangan PM dan isterinya… klut sekolah aku buat persiapan… nk mncntikkan lgi kwasan sekolah… 2 hri sblom tue… kitornk buat demokrasi perbarisan nk smbut perdana menteri niey…. Lpstu siap ltk karpet biru lgi dkat padang sekolah tue…. Mmg meriah sngtla….. dpt salam ngn PM tue… wah…best kan???
Di akhir tahun tue… aku dpt berita sedih dri ibu aku… katanya… aku kena pindah…papa aku dh dpt tukar…blik ke kampong…. Kampong sabak nmernyer… mser tue punyerlah sedih gler kena tinggalkan kwn-kwn sehati sejiwa aku… ak rser mcm xnk pindah jer…. Tpi nk uat mcmmner…aku kena pindah jgak… sedih tau!!! Seharian aku duduk ngn kwan-kwn aku… bertukar-tukar hadiah…. Dlm kumpulan aku tue… aku dan Hani akn berpindah sekolah… mknanyer tinggal 4 org sjer ahli kumpulan… tpi ktornk jnji lps nie…ktornk akn selalu berhubung…buktinya….dowrnk add aku kat fb…dan aku mewujudkan group dif b nmer Ex-Student SKMUB… di situ… aku dpt jumpa blik…ayu,wahidah, liyana..aqilah….adnin...farez…azam…aiman…muhaimin…dan ramai lgi…

Darjah 6….
Aku mulakan hidup baru…di kmpung..di sekolah yg bru… SK Sabak itu nmer sekolah ku… aku pergi ke sekolah tue..mser ari rabu…. Wktu pagi… mser tue subjek Math ..MR Lee yg mngajar… aku nmpak dye mcm garang sjer… seram la jgak,… tpi aku x bley main-main…sbbb taun nie aku UPSR… mmg kena buat yg terbaek la… haha… taun niey mmg la semakin menurun kuantitinyer… knaper erk?? Sbb… mser rehat…owrnk duk mkan…aku plak dah jadi pngunjung setia pustaka desa…. Haha… duk bcer buku la kije aku… jdi bdak nerd…. Ahaks!!! And… thank to ALLAH… Alhamdulillah so much bc0z I can get 5A in my UPSR in 2009…
Enough with that oldsssss…stori…. So… now open a new chapter dear…
ByeSygSumer….. saranghae…

No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3