Sunday, November 13, 2016

Universiti bukan syurga dunia, adik-adikku ~

Hai, assalamualaikum, salam sejahtera buat reader reader sekaliiaaan. Harini, aku ponteng kelas renang, so ada bnyk masa rileks dpn laptop sikit.

Sementara menunggu Isyak ni, tgh ws dngn chu skejap then chu mngeluh dngn kesibukan dia smpai tiada masa rehat masa cuti hujung minggu tu. Aku pun mcm trpnggil utk menulis tntg kehidupan di universiti buat mereka mereka yang belum lagi mnjejaki alam ini.

Image result for imej pelajar universiti

SEMUA aku rasa mmg dimomokkan dngn keindahan alam universiti sejak dari zaman budak budak lagi. bila ditanyaa nnti besar nak belajar dekat mana, confirm jawapan si kecil pastilah mahu belajar di universiti. Chop, first of all aku BUKAN nk memburukkan kehidupan alam universiti okaaaay ! aku cuma mahu memperbetulkan streotaip org tntg kehidupan di universiti. Lgipun aku ada trbaca bnyk tweet di twitter tntg budak budak skolah yg dreaming nk masuk u sbb katanya, uni dah senang, kelas xwajib masuk bla bla bla, ckp nk cari jodoh di universiti, wah mcm mcm lah dorang dreaming. Well, aku xsalahkan korang since aku dlu pun fikir benda samaaa HAHAHHAHA, ini kerana bnyk drama drama cliche di tv yg memaparkan kehidupan indah sbgai seorang mahasiswi mahasiswa, tiada cacat cela. so, let's me break your daydreaming dear sis and brother.

Bila di universiti, boleh ikut suka kita nak masuk kelas ke tak
Yeah, you are right my dear, mmglah boleh ikut suka kita nk masuk ke tidak kelas weii, sbb bg pihak uni, kita ni dh ckup matang, dah boleh fikir baik buruk. are you understand. TAPI ! kau ingt senang senang jer boleh ponteng ? Wei, klau mcm tuu aku hri hri nk ponteng. siapa yg tak bosan duduk 2 jam dngr lecture, then 3-4 jam dlm lab. Tapi, kalau nk ponteng ikut suka suki kaaau, sila terima risiko untuk dihalang memasuki dewan exam ketika final exam kelak. NAK KE ? korang dah study satu sem, tetiba takleh masuk dewan exam, takleh ambik paper yg kau selalu ponteng kelas diaa tuu. haaa, klau nk cubaaa, SILAKAN ~~

*aku prnh ponteng kelas KIA sekali jer tauu hrituu, tuu pun sbb demam. TAK LARAT. tapi pgi tuu aku prgi jugak dgn demam demam sbb taknak tinggal lab session punyaaa. Taknak aih mrkh aku kuurang. Lpstu lab tu kelas KIA then aku decide utk balik tido. haaa ~

Hidup di universiti boleh jimba (enjoy) sesuka hati
Haa, boleh jugaak niii nk enjoy sesuka hatii, prgi shopping, habiskan duit PTPTN utk satu sem tuu, nak nak yg dpt uni di KL enn, bapak bnyk ahh kawasan shopping syurga duniawi kaum wanita yer doook. HAHAHA. Wei, kluarlah weii, hari hari nak kluar pun xpe, bukan duit aku, duit tuu duit koorang kaaan ? nk shopping, karok movie apa semua, itu adlh hal masing masing. Aku xkata salah weii, aku pun kluar jugak, tpi BETUL BETUL NK KELUAR BELI BARANG ATAU MEMANG WAKTU TU BARU HABIS TEST KE NK RELEASE TENSION. HAAA TUUDIA ! tpi pepandai ahh ngn duit tuu, tak kesian mak bapak ke hntr duit tiap tiap bulan, takpun klau yg dpt PT tuu, guna skrg fikirlah skali wktu nk mmbayar semua tuu kelak.

*setakat ni aku kluar dua kali jer, sekali waktu nak g beli baldi dngn hanger, sekali tu nk prgi beli baju renang sbb minggu tuu dh wajib pkai dhh (budak bio marin enn kenalah reti berenang klau tak mmg malu ahh hahaha) pasar malam dkat sini aku belum jejak lgi, mmg aku jenis jrang kluar walaupun diajak. TAK TIPU okaaay, smpai ibu tanya tak prgi pasar payang ke apaa dh lgi jalan jalan sbb tmpt org kaaan, aku mcm mls. tpi mmg aku akan prgi lah melawat negeri pesisir laut ni nnti. In Shaa Allah.

STOP DAYDREAMING TENTANG SCENE CLICHE CINTAN CINTUN DRAMA TV


Image result for bercinta background KARTUN

haa, part ni sbb aku baca dlm twitter hritu, kemain dia berangan nk jumpa pkwe di universiti ala ala trlanggar jatuh buku, prgi library tarik bku samaaa, makkk aiii aku gelaaak jer bacaaa weiii. Bukan takder jadi benda mcmtuu, tpi kira mcm takdir dan jodoh lah kaaan. HAHAHHA kapel cinta cintun di universiti ni mmg ramai, xpelik kut, mmg dkat skolah pun cikgu asyik kata, "jngn cri dkat skolah, nii nnti masuk universiti haa cri dkat situ" haaa cikgu sekolah pun pesan mcmtuu kaan. Dkat sini kau kapel, nk duduk sebelah pun lecturer buat derk dahh. malas nk layaaan HAHAHA. tapi jngn lah berangan korang nak dpt benda bendatu semua, i mean scene scene mcmtuu. klau jdi tuu kira takdir hidup korang lah, klau tak jdi jngnlah meroyaan, jdilah manusia yg bijak. Jngn kerana xdpt cinta trus frust mls nk belajar ke hapee. haaa tu masalah !

HIDUP DI UNIVERSITI SANGAT RELAKS TAK PADAT MCM DEKAT SEKOLAH


Image result for imej pelajar universiti kartun

WEI WEI, maksud tak dapat mcm dekat skolah means, xder lah kelas korang mcm di sekolah dri kul 8 pagi smpai 2.10 ptg contoh nyaa kelas straight hanyaa rehat sekali pkul 10 mcmtuuu. No, kelas di universiti adlh disusun mengikut jadual pnsyarah yg ajar korang, dia nk buat kelas hritu dia buatlah. So, mka trjdilah kita punya jadual. Jadual aku pun bila aku tngok aku mcm fikir, ehh xderlah padat mne. tu yg aku trfikir mula mula, first impression bila tngok jadual org kata, iyelah aku dh trbiasa dngn zaman matriks yg super laju dngn kelas dri 8 pgi smpai 5 ptg, stop rehat pkul 10 dan rehat solat pkul 2 ptg. haaaa, lgi truk zaman matrik. Wei, tuu hanya trsurat jer tuu, ada yg tersirat di sebalinyaaa, ikut course maybe, Hritu, sebelum cuti mid sem, kelas aku hri Isnin sngtlah awesome hahaha, bg aku waktu mula mula tngok jadual, sbb kelas start pkul 11 pgi, smpai 1 tghari then rehat, then kelas pkul 3 smpai 4. pkul 4 hbis. see skejap gilaaa, then sbenarnyaa kelas isni lah pling exhausted. kenapa ? tetiba Dr. Hing ckp setiap Isnin akan ada Blue screening planet start pkul 9 pgi, then Dr. Siti pun ckp yg pkul 4-6 ptg ada Pre-lab ! haa hmbik kaaau awesome isnin tuu. Klau kelas pkul 9, aku and the gang biasanya akan kluar dlm pkul 8 lebihh. seee,  sbb kita punya universiti tak macam sekolah wahai adik adik, bukan sekangkang kera, klau dkat skolah, kita statik duduk kelas sama, tpi dkat u, kita berpindah randah mcm org nomad okaaay, lgipun jarak kolej siswa dngn kawasan bangunan kelas adlh sngt jauuh bg aku. Kcualilah org yg naik motor or kereta kaaan. Ini bru duduk kolej siswa, nnti klau duduk rumah sewa time second year ? lgi jauuuh makk aiiii ! Mmg kadang kadang tu seharian tak balik bilik, merempat jer dkat mne mne surau dkat kawasan fakulti. Itu belum lagi assignment, lab report yg brlmbk setiap minggu since course aku course research jdi mmg lab session is a must lah. Nk fikir study revision lagii. haaaa nayaaa.

PROGRAM PROGRAM PROGRAM (OH MY MERIT !)

haa ni lgi satu yg student trut pening. nk kumpul merit nk duduk hostel. Well, sbb hostel di universiti bukan mcm hostel di di sekolah yg ada warden, tiap minggu ada spot check bla bla bla semuaaa. Jdi mmg rmailah nk duduk hostel dkat universiti, senang nk ke kelas, senang klau ada program mlm mlm, selamat lgi dri duduk di rumah sewa, bayaran hostel yg murah. Bnyk lah sebab nk duduk hostel kan. tpi berapa kerat jer yg akan dpt duduk hostel, budak budak MPP, budak budak MKS, budak budak yg aktif bawak nama universiti (utk yg baik sahaja, yg buruk mohon ke longkang hahaha) then budak yg join badan beruniform mcm palapes, suksi, wataniah, bla bla bla enn. Ni bg budak yg mcm aku nii haa, kemain lah nk kumpul mrkh merit sbb nk duduk hostel jugak, so ada program jer join sbb nk dpt merit. Ada program universiti jer join, kelab join ntah berapa bnyk, smpai jdi ahli kelab hantu. demi markah merit. mcm kwn aku ni budak UPM, aku time mtriks dngn dia hritu aku kenal dia sbgai org yg selalu muka mmg muka tak keluar bilik. mmg kitorang xjoin sngt pun aktiviti time matrik. wktu org trun kitorang brgelap dlm bilik. tpi, sejak duk UPM, mak aii sibuk memanjang, i mean aku bukan mgeluh sbb kitorang takder masa brsama, well not that lah, since kitorang skali sminggu msti on the phone, then hari hari ws tak ingt dunia. Tapi aku dpt rasa kesibukan dia, kejap kejap ada program kejap kejap ada seminar, semua tu dia join demi markh merit since mak dia nk dia duduk hostel masa second year. haaa kaaau !

PANDAI PILIH KAWAN


Image result for friends

wei, adik adik yg kuusayang, duduk universiti mohon pandailah pilih kawan, jngn awl awl kenal korang dah letak 100% kepercayaan dkat kwn kau, mohon mencurigai sikit. First skali mmg lah kita patut cri kwn yg boleh mmbwa kita kejalan yg baik. Kita dkat universiti kan berjauhan dri parents. parents tak tau apa korang buat dekat sini. klau korang ada kwn yg baik, baiklah hidup korang, klau dh teruk hmm, aku xtaulah nk ckp apa. Second, weii, kawan di universiti tak mcm kwn kwn kita wktu di matriks di skolah dlu tauu, semua indah, ikhlas brshabat, dngn universiti, bnyk sbb prsahabatan itu brlaku. mungkin sbb nk gunakan kita, kedua mungkin sbb sajer nk rapat dngn kita, nk jdi talam dua muka, so berhari hati dlm bersahabat.

........................

Tapi, mmg universiti mmg best jugak lah sbenarnya, jngn lah korang stop dreaming nk smbung blajar di universiti sudaaaah. Seronok, dkat sini kita mngumpul kenalan baru, upgrade diri kita, ilmu dlm diri kita, upgrade kematangan kita...

Dekat u, kita dpt tambah pengalaman, dngn join plbagai aktivit kolej, duduk universiti jngn trperap dalam bilik jer. Open your eyes to your world :)

I think that's all from me tonight, dh nk g solat Isyak. mata dh makin kuyuuu mengantuk sbb hari kelas full kut smpai 5.30 Ptg gara gara lab KIA ! 

p/s : i got microb lab test lusaaa, so aku nk study sikit,, KBYEEE :)) btw, drama K2 dh tamat ! seronokk hahahahha


No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3