Tuesday, January 1, 2013

Azam Tahun Baru :3



assalamualaikum :3

sory larh sbb beberapa hari nie dah tak update blog~~

aku bzy sngt nk uruskan hal persekolahan.. and as you know..

i'm now in Form 4

dan baru jer start bersekolah tdi ~~

.....
Aku dpt masuk kelas Science :D

haha ! sebenarnyer walau aku dpt 8A pown.. dlm PMR tpi aku ttp rasa low jugak ! walau aku sowrnk jer straight A student dekat skolah tpi aku tau sesangat , yg prkara itu telah pown brlalu ! i'm must move on dan aku taknak bermimpi-mimpi indah lgi ! aku prlu hadapi realiti yg aku bukan lgi pelajar menengah rendah ! aku dah jdi pelajar menengah atas ! 

Di form 4 , suasana dah tak mcm budak-ii lgi ! kita kena serius utk catch up semua subjek ! walau aku nie susah sngt nk serius dlm bnyk-ii hal ! sbb hobi aku adalah KETAWA !! aku mmg akan ketawa walau lawak yg dibuat itu adalah sngt biasa jer.. jdi bila kita ketawa mmg susah larh nk serius kan ??

aku tau ! aku mmg tak boleh nk larikan diri dri asyik ketawa..tpi still aku boleyh belajar dlm keadaan mcm tue.. aku mmg tak suka belajar dlm keadaan yg stress.. hard ! mcm skrg nie larh.. ak still berblogging~~ bukan apa.. aku taknak stress otak.. nnti boleyh gila aku -.-'  aku belajar jugak, and at the same time, aku tetap berhibur.. jdi aku tak STUDY HARD ! aku cuma mau STUDY SMART mulai tahun ini :D

Tadi, aku dah start belajar BIOLOGI.. satu subjek yg aku rasa akan bunuh aku ! mmg itu pndapat aku pada mulanya.. tpi tdi ~~ aku rasa subjek nie interesting sngt ! entah kenapa..aku rasa hepi jer dan rasa excited bila cg sruh balik buat nota kat rumah.. i can more understand :D

dan kerana minat yg tetiba muncul trhadap subjek Biologi ~~ aku jugak buat research ciket-ii dan ada juga cg biologi aku story tntg cabang-ii pekerjaan yg ditawarkan bagi pelajar yg minat bidang Biologi .. fikiran aku utk masa depan aku mula bercambah ~~

dulu.. cita-ii aku hnya ingin menjadi seorang pensyarah ~~ pensyarah bidang kebahasaan di mana aku boleyh handle kelas Public Speaking.. tpi selepas mengenali apa itu BIOLOGI dan mula mengetahui bidang pekerjaan yg ditawarkan oleh pelajar subjek itu. aku bertekad utk jdi pkai BIOTeknologi atau mybe aku boleyh struggle utk jdi Jurutera BioGenetik :D It's so interesting !!


Cg cakap bidang BioGenetik jarang dikuasai oleh anak-ii malayu kerana mereka takut. tapi aku traser mahu mencabar diri aku ke arah yg lbeyh baik.. dan itu mmg tak mustahil kan ? Aku nie mmg peminat setia CSI di channel 701 atau cerita-ii penyelidikan di astro. Aku rasa seronok tngk mereka pintar dan bijak dlm penyelesaikan kes-ii yg rumit dan sngt profesional dngn kerja. kalau mereka boleh kenapa aku tak boleh kan ?  

terasa ingin jer memakai Lab Coat , sambil menyiasat di makmal... membuat pelbagai research dan menamakan spesis mikroorganisma yg baru dijumpai. Mmg aku excited sngt utk mempelajari subjek biologi ~~







2 comments:

  1. smoga tercapai segala impian yer dik.. :) selamat tahun baru. :)

    ReplyDelete
  2. selamat tahun baru darlink... selamat memulakan persekolahan... adik... biology and chemistry memang sangat interesting... ^_^

    tapi kalau minat calculation...memang add maths and physics ler... aishhh...tetiber teringat plaks zaman kakak sekolah dulu... all the best occay...don't stop studying smart...

    ReplyDelete

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3