Tuesday, May 3, 2016

Ketahui tentang program Matrikulasi (KMPP)

                                                 

Image result for student clip art
Hai hai, and assalamualaikum adik adik sekaliiaaaan dan pembacaaa semuaa. kekekeke, well, hrini aku meneruskan projek tergendala mahu memperkenalkan program matrikulasi kepada semua khususnya pada student student lepasan SPM 2015 yang telahpun menerima tawaran belajar di matrikulasi di seluruh negara serta kepada adik adik yang masih menunggu jawapan kepada rayuan program matrikulasi ini. So, this entry is for you guys. Aku trgerak hati nak menulis entry ni pun, sbb ada seorang adik junior ex skolah akuu tuu yg whatsapp aku tanyaa psal Matrikulasi.

Aku tau, budak budak lepasan sekolah ni bukannya banyak pengetahuan mengenai matrikulasi ni. Aku dulu pun sama. Blur xtau apa apa. Pakai terima tawaran dan baca sikit sikit dari blog blog org berpengalaman. Btw, aku adalah ex-student matrik KMPP (KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG) sesi 2015/2016. Baru shaja tamat menjalani kehidupan sbgai pelajar matrik KMPP seminggu yang laluuu ~~~ Masih segar lgi pngalaman di ingataan hehehe.


So, mls nk mengarut pnjang, aku terus ke point pnting !

Check it out !

Matriculation version.

Program setahun atau dua tahun
- matriks nii mcm program asasi lhaaa kann. sekejap jer utk persediaan korang utk nk msuk universiti nnti. bilaaa korang jdi plajar mtriks nii mknanyaa lps tamat mtriks dngn jayanyaaa... korang akan trus dpt smbung degreee/ijazah nnti.  mknanyaa tempoh blajar korang akan jdi mkin singkat lhaaa.
PST
-program satu tahun, yg hanya ada 2 semester iaitu 10 bulan shaja tmpoh blajarr.
PDT
- program dua tahun yg ada 4 semester. lebih dua semester dri PST.

(nnti korang dpt tawaran mtriks tuu, dia akan bgtau trus korang dpt PST or PDT. contoh,klau korang dpt PST, tpi korang rasa mcm x mmpu nk bwk, korang boleh mintak tukar ke PDT, while klau dpt PDT, korang xboleh tukar dhh kpd PST.)


Module
- ada 3 module sains dan satu module akaun di matriks nii. Klau korang dpt modul 1 iaitu modul hayat (H) koorangg akan blajar subjek (bio,math,fizik,chemist). Klau korang dpt modul 2 (F) korang akan blajar (fizik,math,chemist.dan sc computer) utk modul dua nii korang xakan blajar bio. biasanyaa modul 2 nii kbnyakanny student lelaki lhaaa kaaan. yg xsuka bioo ~ okaay utk modul 3 (K), korang akan blajar (bio,math,chemist,and sc computer) korang tak akan blajar subjek fizik lha klau korang dpt modul nii. and confirm confirm lhaa kaum perempuan  yg akan mendominasi modul ini. hehehehe.
-biasanyaa modul modul ini dh ditetapkan mngikut korang punya spm result lhaaa.
- tpi korang still boleh tukar modul waktu orientasi nnti. lect akan bgtau lhaa dkat korang nnti mcm manaa nk tukar.
urm... utk modul akaun aku xberapa.tahuu sbb aku bukan dri modul akaun :D

- Practicum
haaa, practicum nii nama lain dia adlh group kelas koorang. nnti korang akan.dibahagikaan ikut group kelas msing masing...  practicum nii biasanyaa pling rmai pun 9 org jerr lhaaa. tpi klau dkat kmpp dua practicum akan digabungg. contoh klau nnti korang dpt modul 1 iaitu modul hayat, so nama practicum korang akan start dngn H. klau korang dpt modul 2, nama practicum korang akan start dngn F, while klau dpt modul 3, nama practicum korang akan start dngn hruf K.

akuu dluu modul 1 so, nama practicum aku ialah H3P8. practicum aku gabung dngn practicum H3P7 utk jdi satuu kelass yg bljar dlm kelas tutorial yg sama. H3 tuu adalah nama kuliah koraaang. dkat kmpp tuu, modul 1 ada 5 kuliah yg seramai 100 lebih pelajar dri 1 hingga 18 practicum (brgantung pda keramaian kuliah msing masing) jdi contohlhaa korang dpt kuliah modul 1 yg ke 4 dab prcticum yg ke 12, nama practicum korang akan jdi H4P12 yg brmksud (kuliah Hayat 4 kelas practicum ke 12) samaa jugaa mcm modul modul lain yg hanya prlu tukar hrup dpn tuu K atau F. fahamm ? Biasanyaa utk memampatkan pelajar, diorang akan gabung dua praktikum jdi satu kelas. contohnya mcm H1P1 dngn H1P2 digabungkan jdi satu kelas. mknanyaa korang klau dri prktikum H1P1 korang akan blajar brsama sama dngn pljar plajar H1P2, mcm satuu kelas samaa mcm korang skolah dlu dlu. Dlu aku H3P8, prktikum aku digabungkan dngn H3P7. mmg setiap masa kamii dibwh lecturer yg sama, blajar di kelas tutor yg samaa kecuali masa sem 2, hanya pda waktu pndidikan islam/moral kami trpksa berpisahh kerana kami mndpt lecturer yg brlainan utk subjek tuu. tpi, kelas tutor kami utk subjek tuu hanya selang sbuah kelas jer... so, ntah manaa ntah berpisahnyaa. hahahahahaa. jdi pndek kataa, H3P7 and H3P8 (prktikum kami) nii mmg akrab lhaa. mmg xleh pisahh. BFF akuu punn dri H3P7. muhehehehe.

Mentor
- di kmpp nii ada sistem mentor mentee, aku rasa semua matriks pun adaa sistem tuu. setiapp practicum akan diberi seorang mentor. mentor tuu trdiri dri klangan lecturer lecturer matrikulasi tmpat korang studyy lhaa. tak kira lect bio ke akaun ke math ke fizik ke bio ke atau lecturer kokurikulum skalipunn, sesiapa shaja boleh jdi mentor praktikum andaaa. jdi, brdoa dan brhraplaah agar korang dpt mentor yg baik baik. tdi aku ada bgtauu yg korang akan gabung duaa praktikum kaan. so ambik contoh prktikum kamii dlu. H3P7 dpt mentor lain (En Yakkob) praktikum akuu H3P8 pulak dpt En Karim. tpi akhir sem 1 mentor kitorang En. Karim tlh bersara so, En Yakkob iaitu mentor H3P7 lhaa yg handle kami dua praktikum sekaliiguus.

Bila korang akan jumpa mentor koorang ?
First time jumpa adlh pda minggu orientasi. waktuu tuu korang dh dibahagikan ikut prktikum masing masing. akak akak abg abg fasi yg adaa akan bwk korang prgi ke tmpt korang spatutnya berada (tmpat yg ditetapkan ini akan mnjdi tmpt prjumpaan mentor mentee sehinggalah tamat sem nnti. dh mmg xbrubah. kekal statik !) jdi time orientasi tuu akak atau abg fasi yg ditugaskan utk jaga praktikum korang akan handle korang korang semuaa nii brsama dngn 2 mentor koorang tuu. ikut diorang lhaa diorang nk sruh korang buat apaa time orientasii kaaaan. hehehe (dlu aku pun kenaa mcm mcm time orientasi) Utk pngetahuan korang, program mentor mentee nii akan brjalab dua minggu skali. iaitu pda hari jumaat pkul 2.45 ptg hingga 3.45 ptg. hanya 1 jam shaja dlm dua minggu korang akan jumpa mentor koorangg tuu. pda waktu yg ditetapkan tuu mcm mcm lhaa aktiviti yg koorang boleh buat dngn mentor koorang. boleh main game, dngr tazkirah xD takpun, klau mentor korang tuu lecturer subjek subjek killer mcm math,chem atau bio atau fizik atau sc computer, mana tauu diorang akan guna masaa mentor mentee tuu utk ajaar koorang. muhehee. (mentor kami dluu lecturer kokurikulum En Yakkob lecturer kelab rekreasi B, En Karim pulak lecturer kelab Golf) so korang boleh byangkanlahh betapaa leisurenye kamii time mentor mentee xD hahahhahahaa. haaa, klau mentor koorangg tuu jenis baik hati pmurah, manaa tauu nnti diorang akan blnjaa korang makan dkat luar ke atau prgi melancong ke. Mentor kami dluu,diaa blanjaa kami dua prktikum nii buka puasaa ~ hhehehehehee.

Kompel (Kompleks Pelajar)
- nama lgi bg kompel ini adlh asramaa lhaa. tpi xsyok ahh kan pnggil asramaa.. so kasi glam sikitt pnggilah kompel yg diambil dri singkatan kompleks pelajar. Klau dkat KMPP (kolej matrikulasi pulau pinang) utk pelajar prempuan ada kompel A dan B. Kelompol kompel A nii trbhagi kepda A1,A2,A3,A4,A5. Kompel A nii nama lain dia adlh desa flora. akuu dluu dpt kompel A1, iaitu Sri Angsana ~ haa klau kompel A2 nama diaa Sri Anggerik. A1 dngn A2 nii bngunan brjiran yg disambungkan dngn titian pejalan kaki berbumbung ~

Bilik
- satu bilik 4 org.
- akn dpt satu katil, satu almari,satu meja dan satu kerusi.
- bilik di kmpp agak luas
- nasib koorang lhaa klau dpt roommate brlainan bngsaa. jngn jd racist okaay. dluu aku dpt roommate org sian kedahh. (non-muslim)
-bilik dh ditetapkan bila korang dftar. tak kira time korang dftr online di rumah atau dftr manual masa hri pndftaran di kmpp.
-bilik dan roommate korang adlh tetap smpai korang hbis blajar. kcuali klau korang plajar pdt, nnti korang akan dpt tukar bilik dan roommate bila dftr utk sem 3 nnti.
-urusan nk tukar bilik boleh brurusan dngn HEP srta felo (warden) asal dan bakal felo di kompel mana korang nk pindah. (pngalaman, classmate aku ada prnh tukar bilik sbb dia p mngadu dkat tuan pngetua kompel En Tajuddin sbb bilik dia bnyk charlie (dkat kmpp bnyk binatang nii, dia brbisa, klau gigit nnti sakit dan brparut, hanya satu cara jer boleh bunuh si charlie nii, guna sellotape utk lemaskan dia. charlue xleh disentuh guna anggota badan tau sbb dua brbiasaaa !) jdi kwn akuu tuu pun dpt tukar bilik.)
- koorang xleh tidoo di bilik org lain kecuali bilik yg ditetapkan utk korangg (aku prnah buat kerja kerja jdi pendatang asing dkat bilik org nii. biasanyaa normal sngt klau tidoo bilik kwn hhahaa. fenomena ini akan mningkat pda minggu minggu sbelum exam kononnya nk studyy or stay up sama sama dngn classmate. hoho. fenomena nii juga trut brlaku klau dh hbis exan tpi xleh balik rumah, so rmailhaa pndatang asing akan tidoo merempat bilik kwn kwn diorang sbb nk enjoy dan layan movie rmai rmai. huhaaaa, seronok pulak bila trkenangkaan pngalaman tuu)

okaaay, aku rasaa entry nii smpai disini shajaaaaa, jikaa ada soalaaan boleh tanyaaa dlm ruangan komen di bwh yer adik adik sekaliiian :D


Image result for student clip art
                                          Image result for student clip art


3 comments:

  1. Salam sis , saya dpt tawaran kmpp . sis saya nk tnya kalau ambil modul 1 dan 3 boleh smbung medic tak time degree .

    ReplyDelete
  2. Saya dpt KMPP...!! Sesi 2017/2019

    ReplyDelete
  3. Hai nurin, klau ambik modul 1 and modul 3 mmg boleh apply medic time degree asalkan awak 4 flat hehehe. classmate akak dlu pun sorang dh ambil medic skrg.

    Hai Eirah, goodluck to you dear :)

    ReplyDelete

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3