Wednesday, May 4, 2016

To do List Order as Matriculation Students

                                              Image result for student clip art

Hai again :D petang ni, sekalii lgii aku mngupdate ~~ Dah 2 kali hbis marathon drama Descendants of the Sun mcm niii lhaa gayanyaa ~~ booosaaaan.

So, entry kali ini adlh To Do List Order as Mtriculation Students. Kiranyaa ia adlh benda wajib yg patut dibuat oleh manusia yg brgelar pelajar kolej matrikulasi.

attend your class (KULIAH)  is a MUST !
-jngn ponteng kuliah yer ank ank. hehe, akuu tauu rmaii lhaa yg tak sukaa kuliah. bosaaan lhaa apaa lhaa. redhoo jer lhaa yer awk awk. mmg rmai ahh plajar matrik sndiri yg suka ponteng kuliah. mmg dri pngalaman sndiri pun aku pun prnah ponteng xD skalii jer okaaay. tuu punn ponteng brilmiah punya. kitorang mmg xfhm lngsung lhaa lect chemist tuu ajar apaa. so kitorang decide utk prgi pentad dan cri lect lain untk konsultasii. baguuus takk. hehhe

Tnjuk tnjukkanlah mukaamu di pejabat pntadbiran/pentad/admin.
- klau dkat skolah hrituu pjabat pntadbiran nii kita pnggil bilik guruu kaaaan, tpi kita nii kaaan dah bakal bakal budak budak u so, namaa tmpt tuu dh jdi agak upgrade lha. dkat kmpp nii kitorang pnggil pentad. so, korang kena rjin rjinkan diri ke pentad utk tanya tanya soalan yg xfhm tuu dkat lect koorang. diorang akan sedia mmbntu koraang. dun worry.

Tutorial
-korang kenaa buta tutorial tauu sblom kelas tutor koraang. nnti klau lecturer tutor korang marah korang bru korang tauuu... kenaaaa dendaa kaaa. aiyyyyook. Biasanyaaa, wktu tutorial bg setiap subjek adlh 2 jam seminggu. Alaaaa, dua jam seminggu jer pun. Masa tuu lhaa korang akan brsama dngn guru tutorial korang. Mmg x dinafikan belajar subjek sama dlm masa dua jam teramatlah membosankan tapi... sabar jer lhaa labuuu. Jangan stress stress, smbil smbil smbil lha bergurau, xponn usha usha crush dlm kelas. Ops, aku tak buat ni tauu. Aku usha crush yg dkat luar kelas jer. Dalam kelas takk mainn lhaa babes ! hehehehe Aku doakaaan korangg dpt lecturer tutorial yg baik dan dpt memahamkan koorang (just for mtriculation students to be session 2016/2017 atau 2016/2018)

Amali
- waktu amali utk chemist fizik bio haaa korang wajibb bwk LAB COAT ! this is the musst ! klau korang trlupaa bwk korang takkan dibenarkan buat eksperimen so nnti mrkh korang kena deduct. Waktu amali sama jer mcm waktu Tutorial, turut sama, dua jam seminggu. Tak semestinya tiap tiap minggu kita akan ada eksperimen mcm bedahh tikuss ~

                                               Image result for eksperimen kolej matrikulasi

Jadual akan diberikann pda students, so korang selalu kena stick pda jadual pmbelajaran semester korang tuu utk tauu sama adaaa minggu tu ada eksperimen ke takder. Semua subjek akan ada jadual pembelajaran sndiri. Biasanyaa mmg betul betul tepatlah jadual tuu. Contohnya klau minggu tuu korang ada eksperimen, sila siapkan jotter awl awl klau tidak kalut di pagi hari nnti klau xbuat jotter. Jotter adlh wajib bagi eksperimen Kimia dan Bio manakala bgi subjek fizik korang diwajibkan buat Jotter serta Pre-lab report. Nk tau apa itu pre lab report ? mndaftar lhaa dulu sbgai pelajar kolej matrikulasi yer, hehehehe.  Korang tak buat jotter, dipersilakan keluar dari makmal.

Ulangkaji for QUIZ !

Biasanyaaa quiz akan ada setiap dua kali seminggu ataupun boleh jdi sekali seminggu bagi setiap subjek. Hoho, sila pastikan korang study utk dpt mrkh bagus utk quiz. kalau tak, sila repeat ~~~ Aku adlh org yg pling mls nk repeat quiz klau mrkh rendah. Seriously, akan ganggu timetable yg aku susun setiap hari. Trpksa menapak ke Pentad (bilik guru) utk repeat. Oh Tidak. tapi, klau mrkh rendah kangg effect final exam.

Berkawanlah dengan orang yg membina.

Faham kan maksud akuu tuu ? Kita nii, bilaa dh duduk kolej matrikulasi, konfirm duduk asrama kaaan, soo kira jauh dri famili, ibu ayah. So, crilah kwn dri golongan org yg boleh mmbentuk menasihat dan membina kita ke arah kebaikan. Supaya kehidupan kita di matrikulasi tak hancur begitu sahaja.

Be nice to your lecturer !

Jadi lhaa pelajar yg mghormati guru. Pensyarah di kolej matrikulasi ni umpama guru kita di sekolah. Diorang akan ajar kita, jaga kita, menasihati kita mcm mana guru kita di sekolah mengajar kita. Lecturer di mtriks tak sama dngn lecturer di universiti. Appreciate lecturer kitaa !

i think that's all for today's entry. Have a good day. Don't shy to write comment ^^


No comments:

Post a Comment

^^ Taknak tinggal komen ker comel-ii dan kiut-ii semua :3